TIE Fighter

Star Wars: TIE Fighter, her zaman en sevdiğim Star Wars oyunlarının başında gelmiştir. Özellikle, İmparatorluk tarafında oynama şansı verilmiş olması, oyna ayrı bir tat katmıştır. Oyun Kardeşi olan X-wing’in daha geliştirilmiş hali ile ilk olarak karışımza 1994 yılında çıkmıştır. Bu oyunun ciddi bir uzay simulasyonu olduğunu ve oynamak için bir joystick gerektiğini belirtelim.

2010 yılında IGN Tarafından gelmiş geçmiş en iyi Star Wars oyunu ödülünü geri kalan oyunların hiçbirisine kaptırmayan TIE Fighter, ödüllerden ödüle doymamıştır. TIE Fighter aynı zamanda, en iyi bilgisayar oyunlarının listelendiği Top 25 listesinde hem 2. (2007), hemde 3. sırayı almıştır (2009).

Peki TIE Fighter’ı Tie Fighter yapan nedir? Tabii ki muhteşem ortamı. Kendinizi bir TIE Pilotu olarak hissedebilmeniz için herşey yapılmıştır. Star Destroyer içini gösteren login ekranı, görevi almak için İmparatorluk subayları ile konuşmanız, gemi seçenekeleri, aldığımız görevler. Başarılar. Müzikler.

Ana Karakterimiz Maarek Stele İmparatorluk Donanmasındaki en önemli pilotlardan birisi olmayı başarmıştır. Nasıl mı peki? Aslen bir tamirci olan Stele, test pilotluğu yapıyordur. Amiral Mordon’un mekiği saldırı altında kalır. Çift X-wing ve çift Y-wing, Mordon’un eskortlarını yok ettikten sonra, ion saldırısı ile mekiğini etkisiz hale getirmeye çalışmışlardır. Hiç savaş deneyimi ve eğitimi olmayan Stele, o sırada bir test uçuşu yapmaktadır. Amiral’in yardımına Vengeance’den malesef hiç bir gemi gidememiştir. Çünkü emir ile geri çekilmesi söylenmiştir. Yeni tamir edilmiş ve test pilotluğu yapılan TIE Interceptor Amiral Mordon’un tek şansı olmuştur. Stele, TIE Interceptor’u X-wing ve Y-winglerin üzerine sürer. Savaş çok iyi gitmiyordur. 4 gemi vardır, fakat Stele onların dikkatini yeterince uzun bir süre çekmiştir. TIE Interceptor’un üstün manevra kabiliyeti sayesinde İsyancıları yeterince oyalar ve İmparatorluk güçleri gelene kadar onlarla savaşır. Takviye birlikleri geldiğini fark eden İsyancılar geri çekilmek zorunda kalırlar. Amiral Mordon, bu pilotu tanımak istediğini belirtir ve onun üstün cesaretini bizzat olarak kutlar. Amiral’in hayatını kurtarması sonrasında TIE pilotluğuna geçmesi teklif edilmiş ve Stele bunu kabul etmiştir.

Bu hikayemizin başıdır. Stele’in, test pilotluğu sadece burada kalmaz, ileride TIE Advanced ve İmparatorluğun süper Fighterı TIE Defender’ı da ilk test eden kişi olmayı başarır. Güçte yoğun olduğu için İmparator’un gizli birliği olan Emperor’s Hand’in bir parçası olan Stele, İmparatorluğa olan bağlılığı ve başarıları sayesinde hızlıca rütbe atlar.

Oyunu zevkli kılan şeyler arasında, hem tanıdığımız karakterler, hem de yeni karakterler ile karşılaşmamız oluyor. İmparator’un, Darth Vader’ın göründüğü oyunda aynı zamanda, Star Wars evrenindeki belki de en büyük dehalardan birisi olan Thrawn’ın (Mitth’raw’nuruodo) Grand Amiralliğe yükselişini izliyoruz. Okumadıysanız, Thrawn üçlemesini okumanızı tavsiye ederim. Kendisi hakkındaki özel dosyamız burada.

Oyun sırasında kullanabileceğiniz araçlar ise bunlardır:

TIE Fighter:
Maksimum hızı: 100 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: Kalkansız / 15 RU
Tipi: Fighter
Standard Silahları: 2 Lazer topu

Çift topunu birlikte ateş edebilir, böylece hasarı artar fakat kalkanı olmayışı oyuncunun dikkatli olmasını gerektirir. Bir de çarpmayın gemiyi. Yandaki gemi havaya uçunca göz bölümüne çarptığımdan havaya uçtuğumu bilirim.


TIE Interceptor:
Maksimum hızı: 110 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: Kalkansız / 20 RU
Tipi: Avcı
Standard Silahları: 4 Lazer topu

Interceptor çok çevik ve hızlıdır. 4 topu hem çapraz hem 4lü olarak kullanılma şansı vardır. Düşman ana gemilerine kafalama girmeyin.


TIE Bomber:
Maksimum hızı: 80 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: Kalkansız / 50 RU
Tipi: Bomber
Standard Silahları: 2 Lazer topu, 2 Torpido Atıcısı

Ağır silahlara geldiğimiz zaman iş değişiyor. TIE Bomber kesinlikle düşman ana gemilerini yok etmek için dizayn edilmiştir. Bunlardan 10 tanesini yan yana torpido ateşlerken görmek ayrı bir zevktir. Düşman savaşçılarına ve avcılarına dikkat edilmelidir. Ayrıca gemilere çok yaklaşırsanız otomatik silahlar sizlere döner. Dikkatli olun.


TIE Advanced / TIE Avenger Prototipi:
Maksimum hızı: 145 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: 100 SBD / 20 RU
Tipi: Üstün Fighter
Standard Silahları: 4 Lazer topu, 2 Torpido Atıcısı

TIE Avenger ise oyundaki en güzel gemilerden bir tanesi. Önden bakıldığı zaman TIE Interceptor’a benzemesine karşın, ondan kat ve kat daha ölümcül bir gemi. 4 topu, kalkanlarının gücü yanında birde hiperuzay teknolojisi ve kalkanları bulunmaktadır. Bu gemi İsyancıların gördüklerinde kaçmasına neden olmuştur.

Assault Gunboat:
Maksimum hızı: 90 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: 100 SBD / 50 RU
Tipi: Saldırı Savaşçı/Bombacısı
Standard Silahları: 2 Lazer topu, 2 İon topu ve 2 Torpido Atıcısı

Ah bu geminin görevlerinden nefret etmiştim. Bu gemiyi gördüğünüzde, büyük ihtimalle o savaşta sizden düşman gemilerinden birisini iyon topları ile etkisiz hale getirmenizi isteyeceklerdir. Tamam güzel ve eğlenceli bir iş o da, yanımdaki yapay zeka yanlışlıkla bodoslama düşman gemisine çarpıp patlatmasa mutlu olacağım…


Missile Boat:
Maksimum hızı: 125 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: 120 SBD / 20 RU
Tipi: Saldırı Bombacısı
Standard Silahları: 1 Lazer topu, 4 Torpido Atıcısı

Amiral Thrawn’ın kendi dizaynı olan Missile Boat, kesinlikle oyundaki en ölümcül gemilerden biridir. Hain Zaarin’in prototip gemilerinin üstünlüğünü kırmak için dizayn edilmiştir. Torpil ve füze taşıma kapasitesi yüksektir. SLAM sistemi sayesinde, aşırı derecede hızlı bir şekilde torpido ve füze saldırısı yapabilir.


TIE Defender:
Maksimum hızı: 155 MGLT
Kalkan gücü ve Zırhı: 200 SBD / 20 RU
Tipi: Üstünlük Savaşçısı
Standard Silahları: 4 Lazer topu, 2 İon topu, 2 Torpido Atıcısı

TIE Defender’ı bilerek sona bıraktım. Çünkü gerçekten İmparatorluk araştırma biriminin ne kadar muhteşem bir iş yaptığını özel olarak göstermek istedim. Hızlı, çevik, ölümcül. Başka birşey demeye gerek yok. TIE Teknolojisinin ulaştığı en muhteşem gemi. Aşırı derecede pahalı olması yüzünden çok sayıda üretilmesi güçleşen TIE Defender’ın, sadece birkaç tanesi ile bütün bir düşman filosunu paramparça edebilir, ve etmiştir de. Darth Vader ile yan yana TIE Defender ile uçabilirsiniz.

X-wing oynundan sonra TIE Fighter kesinlikle bir sıçrayış noktası olmuştur. X-wing oyunundaki savaş mekaniği benzerliğini devam ettirmesine rağmen, TIE Fighter’da bir sürü geminin aynı haritada olması ile başlayabiliriz. Grafik detayları daha da zenginleştirilmiş olan TIE Fighter aynı zamanda daha düzgün düşünebilen bir yapay zeka sistemi getirmiştir. Rastgele herşeye ateş eden gemilerden çok, düşmanlar stratejik bir şekilde saldırı yapma yeteneklerini geliştirmişlerdir.

Fighter’ı kullanırken, görevleri rahatça okuyabilirsiniz, gönderilmiş mesajları görebilirsiniz. Aynı zamanda da puanlamanıza bakabilirsiniz.

Kokpit kesinlikle muhteşem. Her geminin kendi kokpiti bulunmaktadır. Radar, gemi detayları, düşman gemisinin neresinde ne var gösteren bir HUD, dost gemilerin durumu… Hepsi savaş sırasında işe yarayacak şeyler. Lazer toplarının ve kalkanların ne kadar güçle çalıştığını gösteren bir seçenek de mevcuttur. Kaçarken tüm gücü motorlara verebilirsiniz böylece.

Yeni silahları unutmamak gerekir. Roketler, Bombalar, Manyetik titreşim bombaları, Çekici Işını ve tabii ki oyunda en çok işinize yarayacak olan düşman gemisini kör eden Jamming Beam. Geliştirilmiş olan Füze ve Torpidolar cabası.

Ayrıca, geminiz hasar aldıkça bazı sistemler bozuluyor ve hatta tamir edilmeden düzelmiyorlar. Mesela radar görüntüsü hasar alınca görev bayağı uğraştırıyor. Ya da düşmanlardan kaçarken, geminizi bir Star Destroyer’a doğru uçurmak aslında iyi bir fikir olabilir… Ancak yönlendirmenin bozulması pek iyi sonuçlanmıyor… Star Destroyer’a birkaç defa kafalama girdiğim gerçeğini saklamayacağım.

Ana görevlerin yanında hem ikincil hem de bonus görevler mevcuttur. Bunları yapıp yapmamak sizlerin elinde, fakat yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü İmparator’un gözüne bu şekilde ancak girebilirsiniz.

TIE Fighter 2 ek paketi ile toplam 13 farklı parçaya ayrılıyor. Hoth Savaşından hemen sonra kaçan İsyancı güçlerini kovalamak ile başlayan oyun, Endor Savaşı’na kadar devam ediyor. Ek paketlerinin ismi “Defender of the Empire” ve “Enemies of the Empire”dır.

İsyancı güçlerle, korsanlarla, kısacası İmparatorluğa karşı çalışan herkese karşı savaşıyoruz.

Orjinal oyun 7 parça, Defender of the Empire 3 ve Enemies of the Empire’da 3 bölüm olarak toplam 13 parça vardır. Bu parçalar içinde bir sürü birbirinden farklı görev vardır.

Bu görev parametrelerini okumanız sizlerin yararına olacaktır.

Bölüm 1: Aftermath of Hoth (6 Görev)
Hoth sistemi, Hoth savaşından kaçan İsyancı güçlerini yakalama ve/veya yok etme görevleri.

Bölüm 2: The Sepan Civil War (5 Görev)
Sepan sistem, çok uzun zamandır ve gereksiz bir şekilde devam eden iç savaşın durdurulması görevleri.

Bölüm 3: Battle on the Frontier (6 Görev)
Newland sistemi, yeni bir İmparatorluk üssünün inşasında yardımcı oluyoruz. Burası bayağı zevkli.

Bölüm 4: Conflict at Mylok IV (5 Görev)
Mylok sistemi, korsanlarla savaş. Korsanların İmparatorluk güçlerini zayıflatma çabalarını engelleme görevleri.

Bölüm 5: Battle for Honor (5 Görev)
Parmel sistemi, İsyancı güçlere katılmaya çalışan bir haini ele geçirmek tabii ki İmparatorluk pilotlarının görevi…

Bölüm 6: Arms race (4 Görev)
Parmic sistemi, teknoloji dehası olan Amiral Demetrius Zaarin’in yeni savaşçılarını test ediyoruz.

Bölüm 7: Treachery at Ottega (5 Görev)
Parmel sistemi, Hain İmparatorluk güçleri ile savaş! İsyana kalkışan İmparatorluk güçlerine haddini bildirmek ve İmparatoru korumak göreviniz.

Defender of the Empire Görevleri:

Bölüm 8: Strategic Warfare (6 Görev)
Omar sistemi, Hain Zaarin’in sabotajını engellemeniz gerekmektedir.

Bölüm 9: T/D Technology (6 Görev)
Parmel sistemi, TIE Defender teknolojisinin hain ve düşmanların eline geçmesini engellemeniz gerekiyor.

Bölüm 10: New Threats (6 Görev)
Eva-T sistemi, TIE Defender teknolojisi İsyancı güçlerin ve Korsanların dikkatini çekmiştir. Düşmana geçit verilmemelidir.


Enemies of the Empire:

Bölüm 11: Hunt for Zaarin (7 Görev)
Semag sistemi, Amiral Thrawn hain Zaarin’in peşini bırakma niyetinde değildir. İmparator’un Elit Grand Amiral’lerinden bir tanesi olan Thrawn, ona geçit vermeyecektir.

Bölüm 12: Prelude to Endor (7 Görev)
Yllotat sistemi, Bothan casuslarını araştırma görevi… Bir sürü Bothan Casusu bu görevde can verecektir…

Bölüm 13: The Emperor’s Will (8 Görev)
Iast sistemi. İmparator ve Thrawn, Zaarin’in kaçışlarından bıkmıştır ve Amiral Thrawn onu kesin bir şekilde yok etmeyi kafasına koymuştur. Ama bunun için ne yapacaktır?

Eğer İmparatorluk güçlerinin başına geçerek İsyancı kuvvetlerine meydan okumak istiyorsanız, bu oyunu kesinlikle oynamanızı tavsiye ederim.

Hazırlayan: Özgür Erdal Ersoy

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.