Star Wars Episode I: Racer

İlk kez Phantom Menace’da gördüğümüz “Pod Yarışları” artık bilgisayarlarımızda. Lucas Arts’ın bu ‘şaheserinde’ hızı saatte 1000 km’yi bulan çılgın makinelerle rakiplerimize toz yutturacağız (ya da yutacağız). Kendine güvenmeyen geri çekilebilir çünkü Jedi reflekslerine ihtiyacınız olacak! İşte karşınızda Racer…

George Lucas bu Pod’ları yaratırken aklından ne geçiyordu bilmiyoruz ama muhtemelen eskiden ralli yaptığı günlerini hatırlamıştır. Emniyet kemerlerimizi bağlamadan önce oyun hakkında biraz bilgi edinmek iyi olur.

Qui-Gon Jinn der ki: ‘Pod yarışları Malastare’de yapılıyor. Çok hızlı, çok çok tehlikeli!’ Episode 1’da bu kelimeler onun ağzından döküldüğünde içimizi ince bir heyecan kaplamıştı. Filmdeki yarış sahnesini ilk izleyenlerin Pod kullanma ve o hızı yaşamak isteğini duyan Lucas Arts bu feryatları duymuş olacak ki bizim için Racer’ı çıkarmış. Racer; arcade tarzda hazırlanmış çok geniş bir oyun. Sadece Tatooine’le kalmıyor bunun dışında tam 7 gezegen geziyoruz. Oyunda toplam 25 parkur ve 23 yarışçı bulunuyor, ve her birinin kendine ait Pod’u var. Racer bununla da kalmıyor bize çok geniş bir pod upgrade menüsü sunuyor. Bunlardan tam olarak bahsetmeden önce Racer’ın olmayan konusuna değinelim. Oyunun yerleşik bir senaryosu yok, ki bu bir oyunun en büyük eksiklerinden biridir. ‘Varsa yoksa para’ diyerekten yarışlara katılıyor ve yüksek hızlara ulaşıyoruz. Bir süre sonra hızdan gözlerimiz ağrımaya başlıyor. Ama bu senaryo olayı bile Racer’ın güzelliğini gölgede bırakamıyor. Oyuna yeni başlayanlar için çok fazla Pod seçeneği yok. Neredeyse her yarışın sonunda bir Pod açıyor ve onu kullanma şansına sahip oluyoruz. Bununla birlikte upgrade kategorilerimiz de var tabi ki:

-TRACTION (Çekiş gücü)
-TURNING (Yol Tutuşu)
-ACCELERATION (Kalkış ve hızlanma)
-TOP SPEED (Hız)
-AIR BRAKE (Frenleme sistemi)
-COOLING (Soğutma sistemi)
-REPAIR (Tamir sistemi)

Bu upgrade seçenekleri oyuna çok iyi aktarılmış. En ufak bir parça değişimi dahi Pod’u etkiliyor ve yarışın gidişatını çiziyor. Özellikle turning ve speed kategorilerini eşdeğerde tutmaya çalışın. İsterseniz Pod’unuz için şu ünlü pit droid’lerinden alabilir ve onu daha hızlı tamir edebilirsiniz.

Oyunda Upgrade seçenekleri için bize Watto parça sağlayacak. Kendimizi bir anda onun dükkanında buluveriyoruz. Bize o kalın sesiyle dükkanındaki zımbırtıları kakalamaya çalışıyor. Parçalar çok mu pahalı geldi? O zaman sizi hurdalığa (junkyard) davet ediyor. Burada hem ucuza parça bulabilir hem de elimizdeki eski parçaları verip yerine yenilerini alabiliriz. Ne yazık ki buranın da sahibi Watto. Yani parçanın kalbine giden yol Watto’dan geçiyor bu oyunda, tabii bu da para demek.

Menü kısmında ise üç seçenek göze çarpıyor. Single Player Tournament, Single Player Free Play, Multiplayer. Oyunun Tournament ve Free Play seçenekleri arasında pek bir fark yok. Yarışçılar ve parkurlarda değişiklik gözlenmiyor. Tournament’ta şampiyonluk için, Free Play’de ise keyfimiz için yarışıyoruz. Oyunun Multiplayer özellikleri çok gelişmiş. Evinizde 2. bir bilgisayar ve Racer oynayabilecek kapasitede biri varsa ne mutlu Racer oynayana. İnternet Cafe de ikinci seçenek olabilir tabi. Ufak bir karakter profili işleminden sonra hemen yarışçımızı seçebiliriz. Tavsiyemiz tabii ki tüm zamanların favorisi ve oyundaki tek insan olan Anakin’dir. Ama ilerleyen bölümlerde çok şık ve hızlı Pod’larla karşılaşacaksınız, ona fazla bağlanmayın.Aşağıda oyundaki yarışçıların isimlerini bulabilirsiniz:

Anakin Skywalker
Teemto Pagalies
Sebulba
Ratts Tyerell
Aldar Beedo
Mawhonic
Ark ‘Bumpy’ Roose
Wan Sandage
Mars Guo
Ebe Endocott
Dud Bolt
Gasgano
Clegg Holdfast
Elan Mak
Neva Kee
Bozzie Baranta
Boles Roor
Ody Mandrell
Fud Sang
Ben Quadinaros
Slide Paramita
Toy Dampner
Bullseye Navior

Gelelim gezegenlere. İşte Yarışların düzenlendiği gezegenler:

-TATOOINE
-MON GAZZA
-ANDO PRIME
-AQUILARIS
-MALASTARE
-OOVO IV
-ORD IBANNA
-BAROONDA

Her gezegen diğerlerine göre farklılık gösteriyor ve kendi içinde tehlikeler barındırıyor. Kendinizi bir anda Baroonda’da bir lav çukurunda, ya da buz gezegeni Ando Prime’da çığın altında kalmış şekilde buluyorsunuz.Ve tabi ki Boonta Classic! Filmdekinin birebir aynısı olmuş, hatta Tusken Akıncıları’nın ateşinden kendinizi korumak için epey gayret sarfedeceksiniz.Oyundaki gezegenlerde yapacağınız yarışlar ise isim olarak sırasıyla:

Tatooine: Boonta Training Course, Boonta Classic

Mon Gazza: Mon Gazza Speed Way, Spice Man Run, Zugga Challenge

Ando Prime: Beedo’s Wild Ride, Howler Gorge, Andobi Mountain Run, Ando Prime Centrum

Aquilaris: Aquilaris Classic, Bumpy’s Breakers, Sunken City

Malastare: Malastare 100, Dug Derby, Sebulba’s Legacy

Oovo Iv: Vengace, Executioner, The Gaunlet

Ord Ibanna: Scrapper’s Run, Dethro’s Revenge, Abyss

Baroonda: Baroo Coast, Fire Mountain Rally, Grabvine Gateway, Inferno

Müzikler ve seslendirme her zamanki gibi mükemmel. Anakin’in seslendirmelerini Jake Lloyd üstlenmiş. Müzikler ise tabii ki John Williams.

Bakalım elimizde neler var:

1- Mükemmel grafikler ve oynanabilirlik
2- Geniş yarışçı ve parkur seçenekleri
3- Neredeyse sınırsız upgrade kombinasyonları
4- Harika seslendirmeler ve müzik

Bu özelliklere baktığımız zaman bu oyun alınmazsa yazık olur diyoruz. Racer gerçekten arşivinizde bulunması gereken bir oyun. Lucas Arts sonundaki ‘sanat’ kelimesini gerçekten hak ediyor.

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.