Apprentice of the Force

Star Wars Episode III’ün PS2 macerası Star Wars fanları tarafından epey beğenilmişti. Ama pek çok dergi ve oyun siteleri oyuna çok yüksek puan vermemişti. Lucasarts bu sefer rotayı GBA’a çevirdi ve platform/aksiyon türünde Apprentice Of The Force’u yaptı. GBA’ın çok ünlü olmamasına rağmen GBA’nın platform oyunlarında zevk vereceğini ve oyunun tutacağını düşünmüş olmalı. Nitekim bunu başarmış gibi görünüyor.

Öncelikle oyunun teknik detaylarına gelelim. Grafikler GBA’ın normal kalitesinde ama biraz daha iyi olabilirdi. Özellikle açık alanlarda arka plan iyi değil. Death Star’ın bölümünde ise ilk başlarda oraya buraya koşturup kapalı bir kapıya denk geldiğinizde yukarı çıkmak için merdiveni arayabilirsiniz. Merdiven ve kapılar biraz daha belirgin olsaydı daha iyi olurdu. Karakter modelleri güzel, her detayı görebiliyorsunuz. Seslere gelirsek; müzikler GBA’ın kalitesinde biraz garip kaçabiliyor, özellikle açılış müziği. Kalan efekt sesleri ise iyi kotarılmış.

Oyunun oynanışına gelince; Episode 4-5-6 boyunca Luke’u kontrol ediyoruz. Oyun Episode 4-5-6’nın olaylarını içerdiği için filmlerdeki sahnelere aksiyon katıp bölümleri uzatarak eklemişler. Oyun platform/aksiyon türünde olduğu için ilk başlarda kutularda sıçrayıp çukurların üstünden atlıyoruz, sonra engeller giderek zorlaşıyor. Death Star’da açılmamış köprüler, Hoth’ta tavandan sarkan buzlar, Endor’da iple bağlanmış kütükler ilk göze çarpanlar arasında. Bazen birkaç tane düşman yok ettiğimiz zaman ilerliyoruz ve ekran inceliyor. Müzik hareketleniyor, yükseklerden veya yerden düşmanlar birkaç kez geliyor. Ekranın eski haline dönmesi için o ekrandaki bütün düşmanları yok etmeniz gerekiyor. Bunu ışın kılıcı ya da blaster ile yapabilirsiniz. Yalnız filmde olduğu gibi ışın kılıcını hemen elimize alamıyoruz. Oyunda Luke, Episode 4 ‘te blaster pistol ile başlıyor, Episode 5’te mavi ışın kılıcı ve Episode 6’da yeşil ışın kılıcı ile devam ediyor. Ama koca Tatooine’i ve Death Star’ı tek blaster pistol ile geçmiyoruz, öldürdüğümüz düşmanlardan veya patlattığımız kutulardan çeşitli blaster güçlendiricileri çıkıyor. Yeşil blaster az cephaneye sahip ama güçlü, mavi blaster orta cephanede ve orta zarar vereiyor, ve mor olanı ise seyrek çıkan çok cephaneli orta zarar veren bir blaster. Cephaneler bitince normal kırmızı blaster’a dönüyor. Bir de öldürdüğümüz düşmanlardan sağlığımızı arttıran küreler çıkıyor. Kısa bir süre orda kalıyor ve almazsak kaybolup gidiyor. Episode 5’ten sonra ışın kılıcı alacağımız ve Force edineceğimiz için ise Force Pack’ler çıkıyor ve onlar da bir süre sonra alınmayacağı için kayboluyor.

Kombo’lar ve Force’lara gelelim. Kombo’lar sağ-sol-yukarı-aşağı-attack olarak değişiyor. Mesela yukarı zıplayıp iki kez attack yaparsanız Luke takla atıp 360 derece kılıcı ile birlikte dönüyor ve bu en ölümcül kombolardan biri. Diğerlerini bulmak ise dene-yanıl yöntemi ile size kalmış. Force power’lar ise Episode 5’ten sonra çıkıyor ve toplamda 4 tane. Bunlar Force Push, Force Blitz, Force Heal ve Jedi Slash. Force Push bildiğimiz gibi öndeki cismi veya canlıyı yere düşürüyor, cisimleri hareket ettiriyor ki bu Endor’da pek çok kez işe yarayacak. Force Blitz’de ise ekranın bir ucundaki düşmana bir ucundan hızlıca ok gibi koşarak kılıcımızı saplıyoruz. Force Heal’da yere oturup yavaş yavaş sağlığımızı dolduruyoruz. Jedi Slash’ta ise force barından bayağı götürüyor ama bunu yapınca ekrandaki bütün düşmanlar yok oluyor.

Ara Videolara gelince; aslında ara videolar yok. Onun yerine filmden alınan resimler ekranda hologramsı olarak konulmuş ve Luke’un kendi ağzından konu ve olaylar yazı olarak altta yer alıyor. İsterseniz bunları atlayabiliyorsunuz, bu iyi olmuş. Oyunu bitirince ana menüde Bonus seçeneği var, buradan filmin kamera arkası ve çeşitli resimler bulunyor, ayrıca oyunu tekrar oynamak istediğinizde Episode 4’de ışın kılıcı ile başlıyorsunuz ve özel bölümleri tekrar oynuyorsunuz.

Özel bölümler, ışın kılıcı kullandığımız ve kullanmadığımız olarak ikiye ayrılıyor. Işın kılıcı kullanmadığımız bölümlerde X-Wing’e binip Death Star’ı yok etmeye gidiyoruz, bazen de speeder’a binip engellere çarpmadan ilerliyoruz. Işın kılıcı kullandığımız bölümler arasında Boss bölümü ve bir de Bonus bölümü var. Boss bölümünün ikisinde Luke ile Darth Vader dövüşüyor, diğer bölümde ise Episode 6’da Jabba’nın Sarayı’nda bulunan rancor’u ışın kılıcı olmadan yok etmeye çalışıyoruz. Bonus bölümünde ise çeşitli seviyelerde karşımıza düşmanlar geliyor ve onları yok ettiğimizde puanımız artıyor, bunu da ışın kılıcı ile yapıyoruz. Yalnız bu bonus bölüm, oyunu bitirince çıkıyor. Özel bölümlere tekrar gelirsek, bunlar kafamıza göre olmuyor; Death Star’dan kaçtıktan sonra X-Wing’le Death Star’ı yok etmeye, Bespin’de zar zor Stormtrooper’ları katledip Karbon Odası’na gelince Darth Vader ile yüzleşiyoruz. Boss bölümleri aynı filmdeki gibi, bir değişiklik yok yani.

Oyunun en kötü yanı olan yapay zekaya gelelim. Bütün menzili silah kullanan düşmanlarımız, eğer biraz uğraşıp fark ederseniz, yapay zekadan yoksunlar. Özellikle Stormtrooper’lar sanki script edilmiş gibi aynı noktaya ateş ediyorlar. Diplerine kadar gelip Force Heal yaparsanız bunu açıkça görebilirsiniz. Ama Darth Vader ve diğer boss’lar öyle değil. Zaten Darth Vader kılıç kullandığı için yapay zekada bir gerilik görmüyorsunuz, çünkü yanınıza gelip kılıcı saplamak zorunda.

Kısaca özetlersek, eğer Star Wars seviyorsanız ve platform oyunları ile aranız iyi ise ve zevk alıyorsanız Apprentice Of The Force sizin için iyi bir seçim olacaktır.

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.