Star Wars Hacıları: Bölüm III – Star Wars Identities

Bölüm III - Star Wars Identities

Star Wars Hacıları

Tekrar merhaba, bu kez bir gezi değil, bir “deneyim” yazısı ile karşınızdayım. Rotamız her zaman bir Star Wars setinin bulunduğu bir ülke olmuyor ve böyle zamanlarda dahi Star Wars karşımıza bir şekilde çıkmayı başarıyor. Bununla ilgili yaşadığım en yakın örnek, özünde bir sergi olan “Star Wars Identities” oldu.

“Star Wars Identities” nedir?

“Star Wars Identities” aslında başladığı tarihten beri haberdar olduğum, fakat “nasıl olsa Türkiye’ye gelmez, doğru zamanda da bulunduğu ülkeye yolum düşmez” diyerek unuttuğum, fakat 2017’nın Temmuz ayında tatil için gittiğimiz Londra’da tesadüfen metro billboardlarında reklamını görüp “ne şans!” diye sevindiğimiz, bazı sosyal temalara sahip interaktif ve gezici bir sergi. 2012 yılında Kanada’da başladı ve daha sonra Avrupa ülkelerini turladı.

İngilizce “identity” kelimesinin karşılık geldiği “kimlik, kişilik” temasını, Lucasfilm arşivlerinden alınan kostüm, maket ve pek çok obje ile harmanlayan bu sergi, ziyaretçilerini Star Wars evreninde interaktif bir yolculuğa çıkarıyor.

Peki tüm bunlar nasıl oluyor? Sergiyi interaktif kılan nedir? İçeriye girerken her bir ziyaretçiye bir kulaklık ve elektronik bir bileklik veriliyor. Sergi Kanada kökenli olduğundan ve Kanada’da İngilizce haricinde kullanılan diğer dil Fransızca olduğu için, kulaklığınızda bu iki dil arasında seçim yapabiliyorsunuz. İçeride gördüğünüz tüm metinler de hem İngilizce, hem Fransızca olarak yazılmış (en azından Londra’da böyleydi, serginin şu an yer aldığı Hollanda’da Felemenkçe seçeneği mevcut). Sergi alanı birkaç kısma bölünmüş durumda ve her bölümde bir veya birkaç video ekranı var. Bu ekranların kapsama alanına girdiğinizde, kulaklığınız o videonun sesini otomatik olarak vermeye başlıyor. Bu videolarda başta Anakin Skywalker ve Luke Skywalker olmak üzere, karakterler üç ana başlık altında sergi boyunca yorumlanıyor: kökenleri, onları şekillendiren ilhamlar ve hayatları boyunca yaptıkları seçimler.

Sergi ayrıca bir kişiyi şekillendiren genetik, ailevi ve sosyal etkenleri Star Wars evrenini kullanarak inceliyor. Bu da başta sözünü ettiğim elektronik bileklik sayesinde gerçekleşiyor: içeri girdiğinizde video ekranları haricinde interaktif istasyonlar da var, ve bu istasyonlara gelip bilekliğinizi okutarak Star Wars karakterinizi, daha doğrusu “kimliğinizi” yaratmaya başlıyorsunuz. İlk olarak onbeş Star Wars ırkı arasından birini, daha sonra cinsiyetinizi seçiyorsunuz, takip eden istasyonlar ise “tatilinizi hangi Star Wars evreninde geçirirdiniz?”,”hangi mesleği seçerdiniz?”,”zor bir durum karşısında nasıl davranırdınız?” gibi giderek kişiselleşen, çoktan seçmeli sorular soruyor ve cevaplarınızın hepsi bilekliğinize kaydediliyor. Serginin sonuna ulaştığınızda karakterinizin son halini görebiliyor, görüntüsünü ve detaylı karakter profilini kendinize email ile yollayabiliyorsunuz (benim karakterimi fotoğraf galerisinde görebilirsiniz). Serginin bu kısmının geliştirilmesi için nöropsikoloji, biyokimya, psikoloji gibi dallarda uzman olan kişilerden bir komite oluşturulmuş ve onlardan danışmanlık alınmış.

Star Wars Identities’in en görülmeye değer kısmı ise elbette ki filmlerde kullanılmış proplar, kostümler, özel efekt modelleri, orijinal konsept çizimleri ve yapım notları gibi 200’den fazla objenin yer aldığı sergi kısmı. Kostümler arasında Boba Fett, Prenses Leia, Lando, Luke, Darth Maul, Darth Vader, Stormtrooper’lar, Chewbacca, Anakin Skywalker’ı; droidler arasında BB-8, R2-D2, C-3PO’yu; proplar arasında İmparatorluk Yıldız Destroyeri, Millenium Falcon, speeder bike’ı, Yoda kuklasını ve şu an sayamadığım çok daha fazlasını görebiliyorsunuz. Sergilenen objeler yedi Star Wars filmini ve Clone Wars animasyonunu kapsıyor. Bugüne kadar varlığından haberdar dahi olmadığım “midichlorian sayısı ölçme cihazı”nı burada gördüm, hatta Palpatine’in Bölüm III’teki ofisinde gözüken rölyefler bile var.

Gün içinde serginin açık olduğu saat aralığında istediğiniz bir zamanda girebildiğiniz için kuyruk bekleme sorunu pek oluşmuyor. Yaklaşık 1-1,5 saat içinde dolaşmayı tamamlayabiliyorsunuz. Temmuz ayında Londra’da ziyaret ettiğimiz bu sergi, Eylül ayında Hollanda’ya taşındı ve Nisan 2018’e kadar orada kalıp daha sonra Belçika’ya geçecek. Tur tarihleri ve ülkeleri hakkında daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz (ne yazık ki ufukta Türkiye yok). Sergi, Star Wars’u az bilen veya hiç bilmeyen ziyaretçileri de etkilemeyi başarıyor, örneğin annem gayet iyi vakit geçirdi 🙂

Yolunuz Star Wars Identities ile kesişirse ziyaret etmenizi ve bu evrende kim olduğunuzu keşfetmenizi tavsiye ederim.

Ateş Çetin

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.