Disney CEO’su Bob Iger istifa etti

Disney tarihinde sadece Walt’ın arkasındaki ikinci en önemli kişi olabilecek adam istifa ediyor. Bob Iger, hemen geçerli olmak üzere Walt Disney Company’nin (DIS) CEO’su olarak görevinden istifa etti. Yönetim kurulu Salı günü yaptığı açıklamada, Bob Chapek’in yeni CEO olduğunu söyledi. Chapek, en son Disney Parks, Experiences ve Products’ın başkanlığını yaptı.

Iger, yönetim kurulu başkanı rolünü üstlendi ve şirketin yaratıcı çabalarını yöneteceğini söyledi. Iger 31 Aralık 2021’de sözleşmesi sona erene dek Disney’de kalacak. Iger, “Disney’in doğrudan tüketiciye yönelik işletmelerinin başarılı bir şekilde başlatılması ve 21st Century Fox entegrasyonu ile, yeni bir CEO’ya geçilmesi için en uygun zaman olduğuna inanıyorum.” dedi.

Iger, Chapek için “en büyük güvene” sahip olduğunu ve “bu yeni rolü üstlenirken önümüzdeki 22 ay boyunca onunla yakın çalışmak” için sabırsızlandığını söyledi. Chapek yaptığı açıklamada, “Gerçekten dünyanın en büyük şirketi olduğuna inandığım Disney’in CEO rolünü üstlenmekten onur duydum ve gururlandım.” dedi. “Bob Iger, Disney’i en beğenilen ve en başarılı medya ve eğlence şirketine dönüştürdü ve liderlik ekibinin bir üyesi olarak ön koltukta yer aldığım için şanslıydım.”

Disney, Bob Iger altında dev oldu. Soru, onun değiştirilip değiştirilemeyeceğidir
Eski CEO Bob Iger (solda) ve yeni CEO Bob Chapek

Iger’in açıklaması Disney çalışanlarını ve rakip medya yöneticilerini hazırlıksız yakaladı. Bazıları, CEO koltuğundan aniden ayrılması konusunda sersemlediklerini ve “şok olduklarını” söyledi. Bu geçiş kaçınılmazdı, ancak görünüşe göre herhangi bir Salı öğleden sonra gerçekleşmesi beklenmiyordu. İçeriden bazı kaynaklar, Iger’in şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalacağını söylemesi ile teselli oldular.

Amerika’nın en saygın CEO’larından Iger, 2005 yılında Michael Eisner’ın yerini aldı. Görev süresi boyunca Iger, hepsi gişe rekorlarını kıran filmler üreten Marvel Studios, Pixar ve Lucasfilm’in satın alınmasını denetledi. Liderliği altında, 21st Century Fox Disney’in himayesine girdi ve yaklaşık 100 yaşındaki bir şirket için yeni bir fikri mülkiyet listesi oluşturdu.

2019’da Disneyland ve Walt Disney World’de Galaxy’s Edge’i inanılmaz bir coşku ile tanıttı. Ancak CEO olarak son görevleri arasında – ve muhtemelen görev süresi boyunca yaptıkları arasında en önemlilerinden biri olan – Netflix ile rekabet edecek özel programlara sahip bir akış hizmeti olan Disney + ‘ın piyasaya sürülmesi oldu.

Duyurunun ardından bir yatırımcı çağrısına yaptığı açıklamalar, sağlık krizi veya başkanlık yarışına geç giriş gibi aceleci bir çıkış için öngörülen bazı nedenleri ortadan kaldırdı (Iger birkaç yıl önce başkanlığa aday oldu, ancak kendisini 21st Century Fox alımına ve Disney+ ‘a adadı.

Iger çağrıda, şirketin “yaratıcı tarafında” daha fazla zaman geçirmesi gerektiğinden istifa etmenin doğru zamanı olduğunu söyledi.

Disney+ lansmanından bu yana 28.6 milyon abone kazanıldı

Iger, “Şirketi günlük olarak işletmek zorunda kalsaydım bunu yapamazdım” dedi. CNBC ile yapılan bir röportajda Iger, görevi devretme planlarının arkasında “aslında birkaç yıl” olduğunu ve Chapek’in “bir süre önce başarılı bir aday olarak” tanımlandığını söyledi.

“Ama [Disney] kapsamlı bir süreçten geçti ve diğer olasılıkları tartıştı,” dedi Iger. “Bu, yönetim kurulunun bir süredir meşgul olduğu bir şey.” Iger, kurulun süreç boyunca Chapek’i “çok iyi” tanıdığını söyledi. Iger, “En karmaşık, önemli iş alanlarımızdan biri olan global parklarımız ve resortlarımızdan birini yönetti, büyük sermaye yatırımı ve büyük bir değişim zamanını yönetti ve bunu çok iyi yaptı” dedi.

Iger, 2021’de selefi yerini aldığında şirketi temelli bırakacağını söyledi. “45 yıldır şirketteyim ve bunun 15 yılında CEO olarak çalışıyordum,” dedi Iger, “Eğlenceli bir çalışma oldu.”

Kaynak: CNN


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.