Bölüm IX: Fragman Analizi

yazar:

kategori:

Çok uzun zamandır dört gözle beklediğimiz Bölüm IX fragmanı, filmin resmi adı The Rise of Skywalker ile birlikte nihayet geldi. Oldukça hareketli ve şaşırtıcı anlarla dolu olan yaklaşık iki dakikalık fragmanda dikkatlerden kaçabilecek çok sayıda detay var, bunlar arasında yakalayabildiklerimizin neler olduğuna hep birlikte göz atalım.

Fragman, Rey (Daisy Ridley)’in isimsiz bir çöl gezegenindeki görüntüsü ile açılıyor – Star Wars’un aile bağlarına olan ilgisini dikkate alırsak burası Tatooine veya Jakku, hatta Rogue One’daki Jedha gezegeni olabilir. Ya da Star Wars evrenine dahil edilecek yepyeni bir gezegen de olabilir.

Rey’in giydiği kostüm yeni. Güç Uyanıyor’da giydiği hurdacı kostümü ile Son Jedi’da giydiği Direniş kostümünün bir karışımı gibi gözüküyor, fakat bu kıyafet bembeyaz renkte ve bir kapşonu var. Kıyafetin belki de en dikkat çekici parçası, belinden sarkmakta olan Anakin/Luke Skywalker ışın kılıcı.

Son Jedi filminde Rey ve Kylo Ren arasındaki çekişme esnasında parçalanan ışın kılıcı tamamen tamir edilmiş gözüküyor. İki film arasında bulunan zaman diliminde Rey, sadece ışın kılıcını onarmakla kalmamış, aynı zamanda arka planda duyulan sesten anlaşıldığı üzere başka konulara da çalışmış.

Rey silahını çekerken, sahne uzaktan yaklaşmakta olan bir gemiye odaklanıyor, ancak tüm bunlar olurken fonda Luke Skywalker’ın sesi duyuluyor. Muhtemelen tıpkı Obi-Wan ve Yoda gibi ruhani bir formda Rey ile konuşan Luke, ona “Bildiğimiz her şeyi aktardık. Bin nesil artık senin içinde yaşıyor…fakat bu senin savaşın” diyor.

Luke, “aktardık” derken kendi ve Yoda hakkında mı yoksa kendilerinden önce gelen Jedi’ları mı kastediyor? Önceki Güç hayaletleri kendi adlarına konuşurken Luke’un Güç adına konuşup konuşmadığı tam anlaşılmıyor. Belki de Rey’in Ahch-To’dan aldığı antik Jedi kitapları Luke’un sesi ile ona rehberlik ediyor olabilir.

Uzaktan yaklaşan gemi Kylo Ren’in TIE Silencer’ından başkası değil. İlk olarak Son Jedi filminde gördüğümüz gemi başta aynı gözüküyor…

…fakat Rey’e giderek yaklaştıkça aracın boyasındaki farklılık dikkat çekiyor, geminin kokpitindeki kırmızı desenler ve kanatlarındaki beyaz paneller son filmde gördüğümüz hali ile arasındaki farkları oluşturuyor.

Bu geminin yepyeni bir araç olduğu mu yoksa son filmdeki aracın modifiye hali olduğu mu şimdilik belirsiz.

Geminin bu yeni görüntüsünden etkilenmeyen Rey, Silencer’ın önünde koşmaya karar veriyor ve geminin üzerinden ters takla atıyor.

Bilinmeyen bir araç gece vakti bir şehre doğru uçuyor, görüntü yaklaştıkça anladığımız kadarıyla burası yeni bir gezegen, ancak dağlık yapısı karlı iklimi ile burası akla Solo filmindeki Vandor’u getiriyor.

Kylo Ren’e ilk yakın bakışta kendisini maskeli bir savaşçıyı ışın kılıcının yan ışınları ile yere indirirken görüyoruz. Son Jedi filminin finalinde İlk Düzen’i galaksi hakimiyetinde üstün olarak bırakmıştık, Bölüm IX ile olan zaman aralığı şu an için belirsiz olduğundan İlk Düzen’in halen işgalci bir kuvvet mi olduğunu yoksa tam anlamıyla yeni bir imparatorluk düzeni mi kurduğunu henüz bilmiyoruz.

Sıradaki sahne ise oldukça ilginç: Yüce Lider Snoke’un Son Jedi filminde alay etmesi üzerine Kylo Ren’in parçaladığı miğferi tamir edilirken görüyoruz. Buradaki dikkat edilmesi gereken bir detay var: miğferi tamir eden kişi o değil, başkası. Burada oldukça tüylü, insan dışı bir varlığın elleri gözüküyor.

Peki bu kim olabilir? Bir süre önce internete sızan posterde Ren Şövalyeleri’ni görmüştük, bu eller onlardan birine ait olabilir mi?

Çöl gezegenine geri dönüyoruz, bu kez Finn ve Poe yakın planda. Fragmanın ortaya çıktığı panelde Finn’i canlandıran John Boyega’nın yaptığı açıklamaya göre Finn artık bir Direniş üyesi olarak kendi kimliğini keşfediyor ve bunla alakalı olarak yeni bir kostümü var. Bu sahnede elinde Rey’in sopasını tutuyor.

BB-8’in sevimlilikte bir rekabeti var gibi. Bölüm IX panelinde kendini gösteren D-O droidi, BB-8’in yeni arkadaşı olacak gibi gözüküyor.

Arkadaşlardan söz etmişken, Chewbacca’yı Millennium Falcon’un kokpitinde görüyoruz ve bu kez yanında Bulut Şehri’nin eski baronu Lando Calrissian var. Lando’nun Return of the Jedi’dan bu yana ne yaptığını bilmiyoruz ancak Direniş’e yardım ediyor gibi gözüküyor. Solo filminde genç Calrissian’ın giydiği aynı sarı gömlek dikkat çekiyor.

Çöle geri göndüğümüzde bir speeder’ın başka speeder’lar tarafından kovalandığını ve hatta yeni bir tip İlk Düzen stormtrooper’larının jetpack ile uçarak onları takip ettiklerini görüyoruz.

Takip edilen speeder’ın üzerinde Finn, Poe ve C-3PO var. Panel esnasında karakteri canlandıran Anthony Daniels, C-3PO’nun bu filmde daha aktif bir rolü olacağını belirtti.

Anlık geçen bir sahnede günbatımında gerçekleşen bir atmosferik savaşta, bir A-Wing’in vuruluşu görülüyor.

Sıradaki sahne oldukça ilginç – Leia tarafından Luke ve Han’a Yavin IV’te verilen madalyayı yakından görüyoruz. Bu sahnede görülen eller Leia’nın ellerine benziyor.

J.J. Abrams önceden yaptığı açıklamada Leia’nın Güç Uyanıyor için önceden çekilen fakat kullanılmayan görüntülerine bu filmde yer verileceği belirtilmişti. Bu madalya Han’ın madalyası olabilir, belki de Güç Uyanıyor filminin finalinde Kylo Ren tarafından öldürülen kocasını bu madalyaya bakıp hatırladığı bir sahne vardı.

Luke’un “Biz daima seninle olacağız” dediği duyuluyor. Buradaki “Biz” kelimesine dikkat: acaba Leia da zaman içerisinde ölmüş ve Güç ile bir olmuş olabilir mi? Rey ve Leia’nın arkasındaki ormanlık gezegen dikkat çekiyor.

Rey, Finn, Poe, Threepio, D-O, BB-8, ve Chewbacca otluk bir tepeden uzakta kafa karıştırıcı bir şeye bakıyorlar.

Gördükleri şey, İkinci Ölüm Yıldızı’nın enkaz parçaları. İkinci Ölüm Yıldızı’nın enkazı nereye saçılmış olabilir? Muhtemelen en yakındaki ormanlık Endor ayı’na. Ancak o tipte büyük bir patlama enkaz parçalarını çok uzaklara da savurabilir. Bir not: Ölüm Yıldızı II’nin su altındaki enkazını ve İmparator’un taht odasından geriye kalanları keşfetmek üzerine kurulan fikir yeni değil, daha önce Güç Uyanıyor için düşünülmüş ancak vazgeçilmiş.

Rey ve arkadaşları orada ne arıyor olabilirler? Güç Uyanıyor için vazgeçilen fikirlerden birine göre Luke’un nerede olduğu gösteren bir harita Ölüm Yıldızı’nın su altındaki enkazında bulunuyordu. Peki şimdi harita yerine ne arıyor olabilirler? Antik bir Sith objesi mi? İmparator’un hayatta kalması ile ilgili anahtar bir madde mi?

Fragmanın son anları bunu işaret ediyor gibi: filmin adının The Rise of Skwalker olduğu ortaya çıkmadan hemen önce Luke’un “Kimse gerçekten gitmez” dediğini duyuyoruz. Bunu söylemesinin hemen ardından Palpatine’in şeytani kahkahası geliyor.

Güç Uyanıyor ile eşzamanlı çıkan romanlar arasında özellikle Chuck Wendig’in Aftermath üçlemesi, Palpatine’in “gözlemevi” adını verdiği bazı depolarda güçlü ve tehlikeli Güç objelerini sakladığından bahsediyor. Rey ve arkadaşları bunları arıyor olabilirler mi?

Bölüm IX: Skywalker’ın Yükselişi hakkındaki haberlerimizi takip edin!


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.