Han Solo’nun En Büyük Maceralarından Biri Çizgiromanda Yaşanıyor

yazar:

kategori:

Star Wars’un en alışılagelmiş anlarından biri, sadece kendi kellesini kurtarmak gerektiği anlarda Han Solo’nun aynı zamanda günü de kurtarmasıdır.

Marjorie Liu, Mark Brooks, Sonia Oback ve Joe Caramagna’dan oluşan yaratıcı ekibin eseri olan ve ülkemizde de Çizgi Düşler yayıncılık tarafından Türkçe olarak piyasaya çıkan Han Solo çizgiroman serisi, Millennium Falcon’un pilotuna sevecen bir bakış sunuyor. Han karakteri aslında bilindik bir asi tip, belirli ahlaki değerleri olmayan, sadece zorlayıcı iki konum arasında kaldığında kahramanlaşabilen biri. İsyan’ın idealist liderleri ile umulmadık işbirliği, Star Wars üçlemesinin başarılı olmasını sağlayan gerilimlerinden birini yaratıyor. Galaksinin her yerine yasak maddeler taşıyan bu adam, aynı zamanda devasa kudretteki bir oluşumu devirmeyi amaçlayan, boyun eğmez isyancılarla da takılıyor. Onun konuya dahil kalmasını sağlayan çıkar ne peki?

Bu soru, Han Solo çizgiromanının konusunun kalbinde yatıyor. Çizgiroman, Solo’nun her zamankinden daha dikkatli olduğu bir zamanla başlıyor, içgüdülerini dinleyerek kazançlı işleri reddediyor.

İki gizemli karakter kendisine silah çekip gemisine ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar, sonradan bu ikisinin de aslında kendisi gibi, Asi İttifakı’na yardım eden iki isyancı olduğu anlaşılıyor.

Ancak Han Solo öyle herkesin Falcon’a pilotluk etmesine müsaade edecek değil, ki bu Leia Organa’yı da kapsayan bir gerçek. Çizgiromanda Asi lideri ile olan an en iyilerinden biri çünkü iki karakterin zaman içerisinde yaşayacakları romantizmin dikenli yolunun nasıl çizildiğini gösteriyor.

Laf dalaşmalarının ortasında Leia, Han’a çok gizli bir görevden bahsediyor ve bu görevde Asi istihbarat ajanlarını neyin veya kimin öldürdüğünün tespit edilmesi gerekliliğinden söz ediyor. Görev için Han’ın adı Ejderha Boşluğu olan, yıllardır süregelen ve galaksinin en yetenekli pilotlarının yarıştığı ölümcül bir yarışa katılması gerekiyor. Diğer pilotların arasına karıştıktan sonra, her ne kadar alaycı bir mizaca sahip olsa da, Solo’nun bu ortama da ait olmadığını görüyoruz.

Han Solo’ya Güç Uyanıyor’da ne olduğunu bilerek bu çizgiromanı okumak acı tatlı bir deneyim. Çizgiromanın altmetninde Solo’nun Leia ve asiler ile ilişkisinin riskli işleri reddetmesine neden olduğu gerçeği yatıyor. Ahlaki pusulası giderek başka insanlara değer vermeye yöneldikçe, yalnız kurt olarak takılan adam, uzun süreli bağlılıklara yönelir bir hale geliyor. Aidiyet gibi tüm duygularla mücadele eden Han Solo, en sonunda bunlarla savaşmaması gerektiğini anlıyor. Bu mücadele oğlunda da var, bunu kullanarak babasını tuzağa düşürüyor ve trajik ölümüne sebep oluyor.

Mos Eisley cantina gibi yerler, Han Solo’nun doğal yaşam alanı. Yavin Savaşı’ndan sonra, Solo’nun daima kendisini yönlendiren “benim kazancım ne?” felsefesinin yerine, daha büyük iyilikler sağlayabileceği yardımlaşma hissi galip geliyor. Luke Skywalker’ın aziz-vari Jedi kaderi ile kıyaslandığı zaman Han Solo’nun şüpheli hali, onu Star Wars efsanesindeki en çekici karakterlerden biri yapıyor.

Aynı zamanda bu durum onun asla mutlu bir sona ulaşamayacağının da göstergesi. Tıpkı sevgili gemisi gibi bir hurda yığını olarak gözüken ama nelere kadir olduğu belli olmayan biri.


Yorumlar

“Han Solo’nun En Büyük Maceralarından Biri Çizgiromanda Yaşanıyor” için bir yanıt

  1. harika han solo maceraları.devamını bekliyorum.çok güzel,inanılmaz.

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.