“Solo” Romanından Dikkat Çeken Detaylar

yazar:

kategori:

Star Wars romanlarının tarihine baktığımızda sürekli genişlediklerini ve eğer bir filmi anlatıyorlarsa o filmi geliştirdiklerini görürüz, bunu da ya  yeni içerik katarak filmde görünmeyen anları açığa kavuşturmak biçiminde, ya da nihai ürünün öncesinde ne olduğu hakkında bir fikir vererek yaparlar. Mur Lafferty’nin Solo romanı da aynen bunu sağlıyor. İşte birkaç ekstra katman:

(Dikkat – “Solo” romanı hakkında spoiler bilgiler içerir!)

Han Solo’nun Akademi Günleri

Filmde Han’ın İmparatorluk günlerinin %99’luk bir kısmı atlansa da, romanda eğitim dönemi daha derinlemesine anlatılıyor. Daha spesifik olmak gerekirse, onun çamur gezegeni Mimban’a gönderilmesine sebep olan şeyin ne olduğunu öğreniyoruz. Tıpkı eski Genişletilmiş Evren’de olduğu gibi Han, Akademi’de dik başlı ve gevşek tavırlara sahip olduğu için oradaki düzeni bozuyor ve İmparatorluk’un adamlarından beklediği itaati sağlamıyor.

Bir uçuş eğitimi sırasında Han, ekibinden birinin hayatını kurtarabilmek için verilen bir emire karşı geliyor ve bir Yıldız Destroyeri’nin hangarına gemisi ile çakılıyor. Zavallı çocuk, Genişletilmiş Evren’den tanıdığımız Tag ve Bink karakterlerinin de yer aldığı bir İmparatorluk mahkemesine çıkarılıyor (bu iki karakterin filmde olacağı çekim sırasında duyurulmuştu fakat sahneleri sonradan kesildi), mahkeme sonrasında da Han, Mimban’a gönderiliyor.


Qi’ra’nın Crimson Dawn’daki Yaşamı

Roman ayrıca Qi’ra’nın başarısız kaçma girişiminin ardından Lady Proxima’nın çetesi tarafından yakalandıktan sonra neler yaşadığına da değiniyor…ve yaşadıkları oldukça karanlık.

Dryden veya Crimson Dawn örgütü ile tanışmasından önce Qi’ra, Lady Proxima tarafından bir köle tüccarına satılıyor, o tüccar da onu Dryden Vos’a satıyor. Birkaç vahşi kaçma denemesinin ardından Vos, Qi’ra’daki potansiyeli görüyor ve onu teğmeni yapmakla kalmayıp kişisel suikastçısı haline getiriyor -hatta onu, kendisini satan tüccarı öldürmesi için ikna ediyor- ona lüks bir hayat vaadediyor…teknik olarak halen bir köle olmasına rağmen.

Romanda Qi’ra, Crimson Dawn’ın liderinin Darth Maul olduğunu biliyor. Qi’ra, filmde izlediğimiz sahnenin öncesinde Maul ile bir kez daha görüşmüş, yani onun varlığını ve konumunu biliyor fakat filmde izlediğimiz sahnede Qi’ra, Maul’un bir Güç kullanıcısı olduğunu ilk kez öğreniyor. Artık ona doğrudan bağlı bir şekilde çalışacağı için hayatı daha korkutucu bir hal alıyor.


L3-37 için Daha Karanlık Bir Son

L3-37’nin ölümü ve Millennium Falcon’un bilgisayar sistemlerine dahil oluşu, Solo’nun en tuhaf ve karanlık anlarından biriydi, hele ki L3 karakteri droid bağımsızlığına ve özgürlüğüne adanmış iken. Kendi bedeninden ziyade bir geminin sistemlerine kısılıp kalması, filmin yanıtlamak için zaman bulamadığı bazı soruları beraberinde getiriyor.

Roman, L3’ün otonomisini kaybedip, aklının Falcon’un sistemlerine aktarılışını son bir an ile farklılaştırıyor. Dökülen ama diğer yandan hızlı ve güvenilir olan bu gemi ile bir olma fikrini kabul edilebilir buluyor, ve Lando ile son bir kez vedalaşıyorlar. Bu iç karartıcı bir an çünkü L3’ün olmaktan en çok korktuğu şey olduğunu, bir çeşit köleye döndüğünü görebiliyoruz. L3, Lando’ya özgür bırakılabilme ihtimalini soruyor fakat Lando bunun imkansız olduğunu, ancak asla bir köle olmadığını söylüyor.

L3, Falcon ile bir olduktan sonra bizim filmde gördüğümüz karakterini yitiriyor, ölüp mevcut sistem ile birleşiyor ve benliğini yitirip yeni bir form oluşturuyor.


İsyan’ın İlk Günleri

Enfys Nest’in İsyan’a yardımcı olmak için peşine düştüğü coaxium yakıtı, Solo’yu İmparatorluk’un yükseldiği “Sith’in İntikamı” ve “Yeni Bir Umut” döneminin arasına getiriyor. Ancak romanda bu detay bir adım daha ileriye taşınıyor, Enfys Nest ve Bulut Sürücüleri’nin yardımcı olmaya çalıştığı isyancıların aslında Rogue One’dan tanıdığımız Saw Gerrera ve ekibi olduğu belirtiliyor.

Enfys, Han’ın kendisine verdiği coaxium’u Saw ve onun partizanlarına teslim ediyor. Bu durum Enfys’e, o sıralarda 12 yaşında olan genç Jyn Erso ile tanışma fırsatı sunuyor. Her ikisi de birbirlerini galaksinin küçümsediği genç kadınlar olarak görüyorlar.


Solo romanı piyasaya çıktı ancak henüz dilimize çevrilmedi. Film dijital olarak 14 Eylül’de, DVD ve Bluray formatlarında ise 25 Eylül’de (yurt dışında) piyasaya çıkacak.


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.