Solo’daki “Gizemli” Karakterin Bağlantısı [Spoiler]

yazar:

kategori:

Solo’yu izlediniz ve filmin sonunda herkesin şaşkınlıkla karşıladığı o sürpriz karakteri gördünüz – fakat bu ortaya çıkış size tuhaf veya anlamsız mı geldi? Konunun detaylarını açıklıyoruz!

Ciddi spoiler içerir!

Bir kez daha uyarıyoruz. Filmin en büyük sürprizi hakkında bir spoiler az sonra karşınıza çıkacak.

Solo’nun sonlarına doğru Dryden Vos ve Qi’ra’nın Crimson Dawn suç örgütü altında kime hesap verdikleri belli oluyor – ve bu kişi Darth Maul’dan başkası değil (Bölüm I: Gizli Tehlike’de Darth ünvanını kaybettiği için artık sadece “Maul”).

Star Wars’u sadece filmlerden takip edenler, Maul’un Obi-Wan Kenobi tarafından Bölüm I’de ikiye bölünüp reaktör boşluğuna düştüğünü hatırlayacaktır. Fakat Star Wars: Klon Savaşları animasyon dizisinde Maul, bu düşüşten sağ kurtuluyor.

Maul’un tekrar ortaya çıkışı dizinin dördüncü sezonu ile başlıyor, bu sezonda Maul’un kardeşi Savage Opress ile tanışıyoruz. İki kardeş Dathomir gezegeninden büyüyorlar, bu gezegen “Nightsisters” adındaki, Güç’e duyarlı cadıları ile ünlü. Maul, Darth Sidious tarafından çırağı olması için seçilirken Savage geride kalıyor…ta ki Asajj Ventress adındaki bir suikastçi tarafından bulunana kadar.

Ventress, Dooku’ya karşı savaşması için Savage’ı çırağı yapıyor ancak başka ihanetler neticesinde Savage, Nightsister’ların lideri olan Talzin Ana tarafından verilen bilgi ile Maul’un hayatta olduğunu ve bir hurdalık gezegeni olan Lotho Minor’de yaşadığını öğrenip kendi yolunu çiziyor.

Kenobi ile düellosunu kaybeden Maul, vücudunun üst yarısı ile bir çöp konteynerine sürükleniyor ve kendini Lotho Minor’de buluyor. Savage onu bulana kadar geçen süre içinde kendine örümcek benzeri mekanik bacaklar ekliyor ancak akıl sağlığını kaybediyor. Sidious’un onu terketmesinin yanı sıra Jedi ve Obi-Wan’a karşı büyüyen intikam duygusu, Savage ve Talzin tarafında karşılık buluyor.

Savage tarafından Dathomir’e getirilen ve akıl sağlığı Nightsister büyüsü ile iyileştirilip bacakları da daha insansı olanlarla değiştirilen Maul, Savage ile beraber Obi-Wan’ı yok etmek üzere bir yolculuğa çıkıyor (ve bu yolculuklardan birinde Jedi ustası Adi Gallia’yı öldürüyor).

Planlarının bir sonraki aşamasında, Mandalore’un hükümdarı Satine Kryze’ı tahttan indirmek için güçlerini Mandalorian Ölüm Nöbetçileri’nin lideri Pre Vizsla ile birleştiriyorlar (Kenobi ile Satine arasında romantik bir durum olduğunu da belirtelim). Kara Güneş suç örgütü gangsterlerinden bir ordu ile Ölüm Nöbetçileri’nin kuvvetlerini birleştirerek, “Gölge Birliği” adında yeni bir kuvvet oluşturuyorlar ve Mandalore’da bir darbe gerçekleştiriyorlar. Ancak Vizsla, Maul’a ihanet ediyor, ikisi arasında gerçekleşen düelloda Maul, efsanevi Mandalorian Darksaber ile Vizsla’nın kafasını kesiyor ve Mandalore’un hükümdarı oluyor.

Obi-Wan’ı çekmek için Satine’i rehine olarak kullanan Maul, Obi-Wan’dan intikamının bir kısmını Satine’i onun gözünün önünde öldürerek alıyor – ancak Maul’un Obi-Wan’a karşı zaferi kısa sürüyor. Vizsla’nın ölümünden sonra Maul’a sadık kalmamayı seçen Ölüm Nöbetçileri, Obi-Wan’ı hapisten çıkarıyorlar ancak tüm bu olaylar Maul’un eski ustası Darth Sidious’un dikkatini çekiyor.

Sith’in “İki Kuralı” nı yeniden sağlamak için Mandalore’a gelen Sidious, Maul ve Savage ile düello ediyor ve Savage’ı öldürüyor. Talzin’i saklandığı yerden çıkarmak için Maul’u kullanmak üzere sağ bırakıyor.

Sidious’un Maul ile ilgili planları gösterilemeden dizi sona erdi fakat bazı boşluklar Darth Maul: Son of Dathomir çizgiromanı (çizgiroman hakları Marvel’a geçmeden önce Dark Horse tarafından çıkarılan son serilerden biri) ve Ahsoka romanında dolduruluyor. Ahsoka romanında Sidious, Talzin ve Nightsister’ları başarı ile ortadan kaldırıyor. Maul bu olaylar sırasında bir kez daha Mandalore’daki kalesine kaçıyor. Ahsoka Tano, Klon Savaşları’nın son günlerinde Cumhuriyet kuvvetlerine katılıyor ve gezegeni Maul ve onun Gölge Birliği’nden temizliyor. Maul tekrar kaçıyor.

Solo filminde gördüklerimiz, bu olaylardan sonra, Bölüm III: Sith’in İntikamı ile Bölüm IV: Yeni Bir Umut arasındaki 20 yıllık süre içerisinde meydana geliyor. Bu süre içerisinde bir noktada Maul, merkezi Dathomir’de olan Crimson Dawn suç örgütünün başına geçiyor. Henüz belli olmamakla birlikte, Crimson Dawn, Maul’un Gölge Birliği örgütünden geriye kalmış olanlar ile oluşturulmuş olabilir – bu da neden Maul’un lider pozisyonunda olduğunu açıklayabilir.

Maul’un hikayesi Solo veya sonradan gelecek filmlerde değil, geçen yıl Star Wars: Asiler dizisinin geçen yıl yayınlanan bir bölümü ile bitiyor. Maul, dizinin ikinci sezonunda yeniden ortaya çıkıyor. Jedi öğrencisi Ezra Bridger ile yolu Malachor’da kesişiyor. Sidious ve onun İmparatorluğunu yıkmak için Karanlık Taraf objeleri arayan Maul’un bir süredir orada olduğu ima ediliyor (yani Rebels sırasında Crimson Dawn örgütü muhtemelen artık varlık göstermiyor).

Ezra’ya ihanet eden Maul, Malachor’dan kaçıyor ve birkaç ay sonra Ezra ve onun Asi arkadaşlarını yakalayıp onların elindeki bir Jedi Holocron’unu ele geçiriyor. Malachor’da bulduğu bir Sith Holocron’u ile bunu birleştiren Maul, nefret ettiği düşmanı Obi-Wan’ın hayatta olduğunu ve ikiz güneşleri olan bir gezegende saklandığını keşfediyor.

Obi-Wan’ı Tatooine’de bulan Maul’un intikam hikayesi beklenmedik bir şekilde sona eriyor. Maul, Obi-Wan’ın çöl gezegenindeki sürgününün İmparatorluk’tan kaçmak yerine İmparatorluk’u indirecek birini korumak olduğunu anladıktan sonra Obi-Wan, Maul’u nihai bir şekilde kesiyor. Obi-Wan’ı öldürmekte başarılı olamayan Maul, son sözlerinde Kenobi’nin görevinin seçilmiş kişiyi korumak olup olmadığını soruyor. Kenobi olumlu yanıt veriyor ve Maul, bir gün birisinin Darth Sidious’tan intikamını alacağını bilerek ölüyor.

Daha anlaşılır olması için minik bir kronolojiyi de paylaşalım:
(YSÖ: Yavin Savaşı’ndan Önce, yani Bölüm IV’ten önce)

32 YSÖ

Maul’un Kenobi’ye ilk yenilgisi / Bölüm I: Gizli Tehlike

19 YSÖ

Maul’un Mandalore’u ele geçirmesi / Klon Savaşları

19 YSÖ

Bölüm III: Sith’in İntikamı

13-10 YSÖ

Solo: Bir Star Wars Hikayesi

5 YSÖ

Maul’un Nihai Ölümü / Star Wars: Asiler


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.