Bölüm VI ile Bölüm VIII Arasında Neler Oldu?

Yaklaşık olarak üç yıl önce hayatımıza “Güç Uyanıyor Alemine Yolculuk” adı altında giren yeni Star Wars canon evreni ile yepyeni bir Genişletilmiş Evren oluşturulmaya başlandı ve çıkan pek çok yeni roman, çizgi roman, kitap ve oyunlardaki bilgilere dayanarak Jedi’ın Dönüşü ile Son Jedi filmleri arasında neler olduğuna dair artık daha fazla bilgi sahibiyiz.

Bu kitap ve çizgiromanların pek çoğu maalesef ülkemizde Türkçe olarak yayınlanmadı, ancak bahsettiğimiz bu zaman dilimi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki mini rehber bilgi açlığınızı giderecektir.

Dikkat: okuyacaklarınız, pek çok roman ve yakın zamanda çıkan Battlefront II tekli oyuncu senaryosuna ait spoiler bilgi içeriyor.

Bilgi: Star Wars evreninde Bölüm IV: Yeni Bir Umut’ta izlediğimiz, Ölüm Yıldızı’nın yok edilmesi ile sonuçlanan “Yavin Savaşı”, milat olarak kabul edilir. Yazının devamında, zaman diliminin anlaşılabilmesi için “Yavin Savaşı’ndan Sonra” anlamına gelen “YSS” kısaltmasını kullanacağız.


YSS 4: Galaktik İmparatorluk Çöküyor

  • İmparatorluğun hakim olduğu Sullust gezegeninde bir şaşırtma operasyonu gerçekleştiren Asi Filosu, Endor’un orman ayı üzerinde toplandı ve inşa halindeki Ölüm Yıldızı II’yi başarıyla yok etti. Devam eden savaşta İmparator Palpatine ve Darth Vader’ın ölümü, önemli yıldız sistemlerindeki İmparatorluk düzenine ciddi hasar verdi. (FİLM: Star Wars Bölüm VI: Jedi’ın Dönüşü)
  • Endor zaferinin kutlaması sonrasında Prenses Leia Organa ve İttifak Generali Han Solo gizli bir tören ile evlendiler. (ROMAN: Aftermath: Life Debt, ROMAN: Aftermath: Empire’s End)
  • Luke Skywalker, Palpatine’e ait gizli gözlemevlerinde tutulan objeleri bulmak için Pillio gezegenine gitti. Inferno Squad ajanı Del Meeko ile karşılaşan Luke, gezegende bulunan Palpatine’e ait gözlemevinden bir pusula aldı. (OYUN: Battlefront II)
  • Palpatine’in ölümü, geride kalan İmparatorluk amiralleri arasında Operation: Cinder (Kül Operasyonu) olarak bilinen bir acil durum eylemini devreye soktu ve iklim değiştirici uydularla, aralarında Naboo, Vardos, Commenor ve daha fazlasının bulunduğu bazı anahtar gezegenler hedef alınarak İmparatorluk vatandaşları korku ile kontrol altına alınmaya çalışıldı. Cinder’ın Vardos üzerine başarıyla uygulanmasının ardından, Inferno Squad üyelerinden Iden Versio ve Del Meeko, Asi İttifakı’na iltica ettiler ve Leia Organa’ya destek olarak Operation: Cinder’ın Naboo üzerinde yok edilmesini sağladılar. (OYUN: Battlefront II, ÇİZGİROMAN: Shattered Empire)
  • Asi İttifakı dağıldı ve resmi olarak Yeni Cumhuriyet adı ile yeniden şekil aldı. (ROMAN: Aftermath)
  • Anoat Sektörü Valisi Adelhard, Demir Kuşatma’yı kullanarak gezegene giriş çıkışları kısıtladı ve dışarıya bilgi sızmasını engelledi. Sektör içinde bu durumdan hoşnut olmayanlar isyan başlattı. (OYUN: Uprising)
  • Akiva, Sterdic IV, Bespin, ve Malastare gezegenleri İmparatorluk himayesinden kurtarıldı. İmparator’un ölümünden sonra Coruscant’ta başlayan ayaklanmalar, gezegen çapında bir iç savaşa sebep oldu. (ROMAN: Aftermath)
  • Galaktik Senato, Chandrila gezegeninde yeniden kuruldu ve Mon Mothma şansölye seçildi. Mothma, Şansöyle’ye Klon Savaşları’nın çıkmasına sebep olan acil durum yetkilerinin ortadan kaldırılması planını açıkladı ve aynı zamanda Yeni Cumhuriyet ordusunun boyutunu yüzde 90 oranında küçülttü. (ROMAN: Aftermath)

YSS 5: Yeni Cumhuriyet Dönemi

  • Vetine gezegenine bir görev için giden Luke Skywalker ve Shara Bey, bir zamanlar Coruscant’taki Jedi Tapınağı’nın kalbinde bulunan Yüce Ağaç’a ait iki parçayı gizli bir İmparatorluk tesisinden aldılar. Parçalardan birini Luke Skywalker sakladı, diğerini ise Bey ve kocası Kes Dameron’a hediye etti.  Kes Dameron, oğlu Poe Dameron’u yetiştirmek için Yeni Cumhuriyet ordusundan emekli olduktan sonra bu ağacı Yavin IV’e dikti. (ÇİZGİROMAN: Shattered Empire)
  • Han Solo ve Chewbacca tarafından kiralanan kaçakçılar ve ödül avcıları ile birlikte Asi kuvvetleri ve Yeni Cumhuriyet filosu, Wookiee’lerin ana gezegeni olan Kashyyyk’ı İmparatorluk himayesinden başarıyla kurtardılar. Solo’ya olan can borcu ödenen Chewbacca, ailesi ile birlikte yaşamak için burada kaldı. (ROMAN: Aftermath: Life Debt)
  • Chandrila’da İmparatorluk ve Yeni Cumhuriyet arasında süren barış görüşmeleri, gizli implantlar ile kontrol edilen ajanlar olan eski İmparatorluk tutsakları İmparatorluk ve Yeni Cumhuriyet elçilerine ateş açınca durduruldu. Pek çok elçi öldü veya yaralandı. Galaktik Senato geçici olarak Nakadia gezegenine taşındı. (ROMAN: Aftermath: Life Debt)
  • Geride kalan İmparatorluk kuvvetleri, askeri güçlerini bir çöl gezegeni olan Jakku’da Gallius Rax ve Moff Randd komutası altında topladılar. Askeri harekat kararı alan Galaktik Senato, İmparatorluk’tan geride kalanlarla çarpışmak için Yeni Cumhuriyet kuvvetlerini gönderdi. Galaksi çapında arka arkaya mağlubiyetler alan İmparatorluk, Jakku’ da çok sayıda gemi ve Super Yıldız Destroyeri Ravager’ı kaybederek buranın gökyüzü ve çöllerinde nihai olarak yenildi, gezegenin yüzeyine çakılan ve çürüyen gemiler, “Gemi Mezarlığı” olarak bilinen bir bölgenin oluşmasına sebep oldu. (OYUN: BattlefrontBattlefront II, ROMAN: Kayıp YıldızlarAftermath: Empire’s End)
  • Coruscant’ın karmaşık bölgelerinden kurtarılan İmparatorluk Yüce Veziri Mas Amedda, Mon Mothma ile iletişime geçerek barış talebinde bulundu, bu görüşmeler ilerleyen zamanlarda Galaktik Uyum adındaki anlaşmanın imzalanması ile sonuçlandı. İmparatorluk, Coruscant da dahil olmak üzere pek çok gezegenin himayesini Yeni Cumhuriyet’e bıraktı ve kendi bölgelerine ait katı sınırlar çizildi. İmparatorluk Teslimiyet Anlaşması’na göre, İmparatorluk silahlı kuvvetlerinin yeni mensuplarının alınması ve taşınması sonlandırıldı ve İmparatorluk Hükümeti büyük ölçüde dağıtıldı, böylelikle İmparatorluk’a ait yeni bölgeler içinde bir iç hükümet kuruldu. Scarif Savaşı ile başlayan Galaktik İç Savaş, beş yıl sonra bitmiş oldu. (ROMAN: Aftermath: Empire’s EndKayıp Yıldızlar, KİTAP: Star Wars: Güç Uyanıyor Görsel Sözlük)
  • General Leia Organa ve Han Solo’nun oğlu Ben Solo, Chandrila’da doğdu. (ROMAN: Aftermath: Empire’s End)
  • Amiral Rae Sloane liderliğinde geride kalan İmparatorluk kuvvetleri, Jakku üzerinde çeşitli noktalarda Yeni Cumhuriyet ile çatışmaya devam ettiler ve en sonunda Gallius Rax’ın ölüm döşeğinde verdiği bir emir ile Bilinmeyen Bölgeler’e geri çekildiler. İmparatorluk’u gizlice yavaş ama emin adımlarla yeniden inşa etmeye çalıştı ve bu oluşum, İlk Düzen olarak yeniden adlandırıldı. (ROMAN: Aftermath: Empire’s End, KİTAP: Star Wars: Güç Uyanıyor Görsel Sözlük)

Vahşi Koşullarda Yıllar

  • YSS 11: Finn doğdu ve kısa bir süre sonra ailesinden ayrılarak İlk Düzen altında FN-2187 adı ile yetiştirildi. (KİTAP: Star Wars: Güç Uyanıyor Görsel Sözlük)
  • YSS yaklaşık 13-19: İlk Düzen Generali Brendol Hux, teknolojiden uzak Parnassos gezegenine çakıldı, burada Scyre kabilesinden Phasma adında bir savaşçı ile karşılaştı. Phasma, Hux’ın Parnassos’u terketmesine yardım etti ve İlk Düzen’in lider üyelerinden biri olarak ona katıldı. (ROMAN: Phasma)
  • YSS 15: Rey doğdu. (KİTAP: Star Wars: Güç Uyanıyor Görsel Sözlük)
  • YSS 21: Galaktik Senato’nun içindeki politik bir alt grup ile gizlice çalışan İlk Düzen, donanmasının kurulumu için gereken finansmanı sağlamak için suç kartelleri ve Amaxine Savaşçıları olarak bilinen paralı asker grubuna ulaştı. (ROMAN: Kan Bağı)
  • YSS yaklaşık 23-28: Oğluna karşı karanlık tarafın baştan çıkarmasını sezen Leia Organa, Ben’i Güç konusunda yeni nesil Jedi Şövalyeleri ile birlikte eğitim görmesi için kardeşinin yanına gönderdi. (ROMAN: Kan Bağı)

YSS 28: İlk Düzen’in Doğuşu

  • Galaktik Senato, Şansölye pozisyonunun yerine “İlk Senatör” pozisyonunun yaratılması için görüşmelere başladı. Bu sayede senatodaki karşıt görüşlü iki grup arasındaki bağlar iyileştirilebilecekti. Popülistler, Yeni Cumhuriyet’e üye gezegenlerin kendi bağımsızlıklarının olmasını isterken, Merkezciler ise Mon Mothma’nın askeri gücü azaltma teklifine karşılık daha kuvvetlendirilmiş merkezi bir hükümet ve artırılmış askeri güç istiyordu. (ROMAN: Kan Bağı)
  • Eski bir İmparatorluk görevlisi liderliğinde hareket eden Amaxine Savaşçıları Senato’ya karşı bazı terörist saldırılar gerçekleştirip Popülist liderleri hedef aldılar. Senatörlerden Leia Organa ve Ransolm Casterfo, bu grubu araştırmakla görevlendirildiler. (ROMAN: Kan Bağı)
  • Merkezci senatör Carise Sindian’dan alınan bilgiye dayanarak hareket eden Casterfo, Leia Organa’nın Darth Vader’ın kızı olduğunu kamuya açıkladı ve Galaktik Senato bu durumu şok ve dehşet ile karşıladı. Ailesi hakkındaki gerçeklerin ortaya çıkması neticesinde Leia, İlk Senatör adaylığından çekildi ve senatodan istifa etti. (ROMAN: Kan Bağı)
  • İstifasından kısa bir süre sonra Leia, Yeni Cumhuriyet’in eski amirallerinden Gial Ackbar ile birlikte Direniş adında yarı askeri bir grup kurdu, bu sayede İmparatorluk geri döndüğünde, Yeni Cumhuriyet’in aksine onlarla savaşabilecekti. (ROMAN: Kan Bağı)
  • Carise Sindian, Merkezci senatörlerin Yeni Cumhuriyet’ten resmi olarak ayrılıp Bilinmeyen Bölgeler’deki İlk Düzen askeri kuvvetleri ile birleşme planlarını açıkladı. (ROMAN: Kan Bağı)
  • YSS yaklaşık 28-34: Ben Solo karanlık tarafa yenik düştü, amcasına ihanet etti, henüz ortaya çıkmaya başlayan yeni Jedi Düzeni’ni yok etti ve Kylo Ren adını alarak İlk Düzen’e katıldı. Yaşanan katliam ile dehşete düşen Luke Skywalker kendini sürgün etti ve ilk Jedi Tapınağı’nın yerini aramaya başladı (ROMAN: Kan Bağı, Star Wars: Güç Uyanıyor)

YSS 34 ABY: Yeni Bir Savaş

  • Suraz ve OR-Kappa-2722’de İlk Düzen ile yaşanan çatışmalardan sonra Yeni Cumhuriyet komutanı Poe Dameron, kendi X-Win takımı Rapier Squadron’un üyeleri ile beraber Direniş’e iltica etti. (ROMAN: Before the Awakening)
  • İlk Düzen kuvvetleri tarafından yakalanan Yeni Cumhuriyet’in eski askeri Del Meeko, Kylo Ren tarafından işkence gördü ve kaşif Lor San Tekka’nın elinde Luke Skywalker’ın bulunduğu gezegen hakkında bilgiler içeren bir harita parçası bulunduğu gerçeğini açıkladı. Meeko kısa süre sonra öldürüldü. (OYUN: Battlefront II)
  • Yakalanmış Direniş amirali Gial Ackbar hakkında bilgi toplamak için Taul gezegenine bir görev için giden C-3PO sol kolunu kaybetti ve bunun yerine bir İlk Düzen droidine ait kırmızı bir kol takıldı. (ÇİZGİROMAN: C-3PO: Hayalet Uzuv)
  • General Leia Organa, Poe Dameron’a Lor San Tekka ve kardeşinin yerini gösteren haritanın yerini bulma görevini verdi. Dameron, bu görev için usta pilotlardan oluşan Black Squadron’u kurdu. (ÇİZGİROMAN: Poe Dameron)
  • Direniş kuvvetleri sürgündeki Jedi ustası Luke Skywalker’ın yerini gösteren bir harita parçasını Lor San Tekka’dan aldılar ve İlk Düzen, Starkiller Üssü olarak bilinen gizli bir silah ile Hosnian Prime’da bulunan Yeni Cumhuriyet senatosunu yok edince soğuk savaş sıcaklaştı.  İttifak’ın eski kahramanı Han Solo, Starkiller’ı etkisiz hale getirmek için başlatılan bir Direniş görevinde öldürüldü ve Rey, Güç’ün sırlarını öğrenmek için Ahch-To gezegenine doğru yola çıktı. (Star Wars: Güç Uyanıyor)
  • Starkiller Üssü’nün yok oluşundan kurtulan Yüzbaşı Phasma, İlk Düzen teğmenlerinden Sol Rivas’ı takip edip, gezegen kalkanlarını etkisiz hale getirmek suçu ile ihanetten dolayı idam etti, böylece kendi suçunu gizlemiş oldu ve daha sonra İlk Düzen’e ait uzaya kaçtı. (ÇİZGİROMAN: Yüzbaşı Phasma)
  • Rey, Luke Skywalker ile karşılaştı ve babasının ışın kılıcını ona geri verdi. Starkiller Üssü’nün yok edilmesi neticesinde bir karşılık verilmesinden endişe eden Direniş, D’Qar gezegeninde bulunan üssü terketti. Yeni Cumhuriyet senatosunun kül olması neticesinde İlk Düzen, Bilinmeyen Bölgeler’den gelerek Yeni Cumhuriyet’ten geriye kalan kuvvetlerle açık savaşa girdi. (FİLM: Star Wars: Son Jedi)

Bundan sonra olacakları 13 Aralık’ta göreceğiz 🙂

Kaynak: io9.gizmodo.com


Yorumlar

“Bölüm VI ile Bölüm VIII Arasında Neler Oldu?” için 2 yanıt

  1. legends’a ait bilgiler var. Hepsini canon olarak güncellerseniz çok güzel bir kaynak yaratmış olursunuz. Emeğinize sağlık teşekkürler.

  2. CANONMUŞ ZATEN YORUMU YAYINLAMASANIZ DA OLUR İYİ ÇALIŞMALAR

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.