Son Jedi Fragmanını Analiz Ediyoruz!

yazar:

kategori:

Dün yayınlanan görkemli Star Wars: Son Jedi fragmanı, Direniş ile İlk Düzen arasında kızışan savaşı gösteren pek çok yeni sahneye sahipti. Fragman, görselleri ile başdöndürürken, aslında arkasında bazı gizemleri de barındırıyor ve filmden ne beklenmesi gerektiğine dair ipuçları da içeriyor. Bunlara yakından göz atalım!

Fragman, boş bir İlk Düzen üssünün, ya da belki bir geminin güvertesinden bakan Kylo Ren ile açılıyor. Hızlı geçiyor olsa da bu sahnede klasik AT-AT’ler ve hatta AT-ST’ler görülebilir. Teaser fragmanda gözüken ve AT-AT’lerden daha büyük olan AT-M6 burada yok.

İlk Düzen’e ait AT-M6’lar bir sonraki sahnede ortaya çıkıyor, üzerlerinde Kylo Ren’in komuta mekiği süzülürken onlar da tuzla kaplı gezegen Crait üzerinde ilerliyorlar. “Leia, Princess of Alderaan” romanından edinilen bilgiye göre, bu gezegen İsyan’ın en eski üslerinden birine ev sahipliği yapıyor, bu filmde ise Direniş burada saklanıyor.

Yüce Lider Snoke, “Seni bulduğumda çiğ, ehlileştirilmemiş bir güç gördüm” derken bir kez daha Kylo Ren’i görüyoruz, bu kez etrafında İlk Düzen Snowtrooper’ları var (Güç Uyanıyor ürünleri arasında snowtrooper’ları bolca görmüştük fakat bu tasarım daha sonra filmden kesilmişti). Yüzeydeki kızıl çizgiler bulundukları yerin Crait olduğuna işaret ediyor.

Snoke sözlerini “bunun ötesinde…çok özel birşey gördüm” diyerek tamamlıyor, bu sırada başında miğfer olan, diz çökmüş Kylo Ren’in ışın kılıcını yerden aldığını görüyoruz. Kırmızı duvarlar ve ve kırmızı zırhlı Elit Muhafızlar, bu sahnenin Snoke’un taht odasında geçtiğini gösteriyor. Bu taht odası, yüksek ihtimalle İlk Düzen’in sancak gemisi olan Supremacy’de bulunuyor.

Fragman kasıtlı olarak yapılmış şaşırtmalarla dolu olsa da, Snoke’un o sözleri Kylo’ya söylediği düşünülebilir çünkü bu sözler onun Ben Solo’yu çocukluğundan bu yana yavaş yavaş karanlık tarafa nasıl çektiği ile uyuşuyor. Ancak daha sonraki bir sahnede taht odasında başka bir Güç kullanıcısını görüyoruz, bu yüzden Snoke’un bu sözlerle hitap ettiği kişi Rey de olabilir – zaten görüntüler Ahch-To’da ışın kılıcını açan Rey’e geçiyor.

Daha sonra Güç Uyanıyor’da kaldığımız yere dönüyoruz, Son Jedi’ın doğrudan Güç Uyanıyor’un devamı olduğu çok uzun zamandır biliniyor, bu sahnede de Rey ışın kılıcını gerçek sahibi olan Luke’a iade ediyor.

Rey, (muhtemelen Luke’a) “İçimde birşey daima buradaydı” diyor ve Ahch-To’da sisle kaplı ağaç gövdesine doğru ilerliyor. Kostümlerdeki değişikliğe bakılırsa, bu sahne büyük ihtimalle ilk karşılaşmalarının ardından gerçekleşiyor. Ahch-To’nun çok önemli Jedi objelerine ev sahipliği yaptığı biliniyor, bu harabelerin onlarla bir alakası olabilir.

“Daha sonra uyandım, ve yardıma ihtiyacım var”. Rey burada kesinlikle Luke’a orada Güç eğitimi almakla ilgili sesleniyor, onu köklerle kaplı duvarlara sahip bir mağarada ilerlerken ve teaser fragmanında ilk olarak gördüğümüz gizemli Jedi kitaplarına bakarken görüyoruz. Kendi kendini sürgün eden Luke’un yolculuğunun onu ilk Jedi tapınağına getirdiğini biliyoruz, bu yüzden bu kitaplar çok eski öğretiler ve önemli Jedi eğitim bilgileri içeriyor olabilir.

Teaser fragmanının açılışında gördüğümüz meditasyon sahnesinin devamını bu fragmanda görüyoruz, Rey düşüncelere dalmış sakin bir şekilde otururken kazara etrafındaki kayaları çatlatıyor.

Ancak Luke o kadar sakin değil çünkü Rey’in potansiyeli karşısında dehşete düşüyor. Endişeli usta “Böyle bir gücü daha önce sadece bir kez gördüm. Beni o zaman yeterince korkutmamıştı. Ama şimdi korkutuyor.” diyor.

Burada kastettiği kişi muhtemelen karanlığa yitip giden Ben Solo, zira tam o anda Luke’un mekanik elinin bir yıkıntıdan dışarı uzandığını görüyoruz. O sırada yanında olan R2-D2 ile Güç Uyanıyor’daki bir sahnede çok kısa süreliğine gördüğümüz Jedi Düzeni’nin harap oluşunu izliyorlar.

Kafası karışmış olan Rey, Luke’a bakıyor, ama aynı zamanda üzerinde bulunduğu kayaya tırmanmaya çalışıyor gibi, bu yüzden bu eğitim seansı sadece havada süzülen çakıl taşlarından ibaret olmayabilir.

Bu sırada Kylo yine öfkesini sergiliyor, başında duran miğferi saniyeler sonra çıkarıp duvarda paramparça ediyor. Kylo’nun yüzündeki yarayı detaylıca görebiliyoruz, yara fütüristik bir bant ile kapatılmış. Bu sahneler yaranın yerinin değiştirildiğini doğruluyor.

Kylo “Bırak geçmiş ölsün…” derken Kylo’nun kendi gemisi TIE Silencer da dahil olmak üzere TIE Fighter’ların Direniş ana gemilerini patlattığını görüyoruz. Bu sahnelerden birinde çok kısa bir an Snoke’un Mega Yıldız Destroyer’i Supremacy arkada gözüküyor.

Genç yitik Jedi “Zorunda kalırsan öldür. Olman gereken kişi olmanın tek yolu bu” diye devam ediyor. Kylo’nun burada kime hitap ettiği belirsiz ancak kendi geçmişini öldürmekte başarılı olduğunu Güç Uyanıyor’dan biliyoruz ve bu sözün beraberinde gelen sahne de bunu tekrarlayabileceğine işaret ediyor. Bombaladığı geminin adı Raddus (Rogue One’daki Mon Calamari Amirali’nin adı verilmiş)…annesi General Leia Organa Solo da o geminin köprüsünde.

Leia’nın oğlunu, Kylo’nun da annesini Güç ile hissettikleri sahnede Kylo, silah sistemleri Raddus’un köprüsüne kilitlendiğinde tetiği çekmekte tereddüt ediyor. Ama bu tetiği çekmeyeceği anlamına gelmiyor – eski bir Son Jedi söylentisinde Leia, bir İlk Düzen saldırısında ciddi şekilde yaralanıyor ve iyileşme süresi boyunca Direniş’e liderlik etmesi için Amiral Amilyn Holdo’dan yardım istiyor. Holdo’nun görüşlerinin bazıları Direniş ile uyuşmuyor ve İsyan’dan arda kalan birlikler İlk Düzen ile nasıl başa çıkacakları konusunda karar ayrılıklarına düşüyorlar.

Millennium Falcon, peşinde TIE’lar varken kırmızı kristallerle dolu bir mağaraya giriyor. Kırmızı renk buranın yine Crait olduğuna işaret ediyor, yani bir noktada Falcon filmin en büyük savaşlarından birine katılmak için Ahch-To’dan dönüyor (muhtemelen içinde Rey ve Luke var).

Saniyeler sonra bunun Ahch-To’dan sonrasında yer alan bir sahne olduğunun teyidini alıyoruz, çünkü kokpitte Chewbacca haricinde Ahch-To’da yaşadığı bilinen bir Porg var.

Bir İlk Düzen saldırısından kaçmaya çalışan Direniş gemileri görüyoruz. Tasarımları Mon Camalari izleri taşıyor, gemilerden biri hasarlı, bu yüzden Kylo ateş etmiş ve Direniş gemileri de kaçmayı seçmiş olabilirler.

Güç Uyanıyor’da D’Qar gezegeninde konuşlanmış olan Direniş’in oradan kaçışı gösteriliyor olabilir. Starkiller üssünün yapamadığı işi tamamlamak için harekete geçen İlk Düzen, Yüzbaşı Poe Dameron’un plansız ve aceleci kaçışına sebep olmuş gibi (teaser fragmanda da onu bir patlamadan kaçarken görüyorduk). Bu fragmanda kendisi bir gemide ve havaya uçan başka bir gemiye tepki gösteriyor.

Buna göre bu sahne ya Poe’nun kıymetli Siyah Bir gemisinin havaya uçmasından önce geçiyor, ya Poe gemisinde değil, ya da gördüğümüz patlama onun X-Wing’ini yok etmedi.

Sonraki kısımda Poe’yu iki ayrı şekilde görüyoruz, bunlar iki farklı uzay savaşından olabilir. İlkinde X-Wing’ine bağlı devasa bir ateşleyicinin parladığını görüyoruz. Bu modifikasyon daha önce bir görselde paylaşılmıştı ve yetenekli pilotun İlk Düzen turbolazerinden kaçmak için bunu kullandığı ifade edilmişti.

İkincisinde Siyah Filo liderinin bir İlk Düzen (sınıf-4 savaş gemisi) destroyerine doğru saldırıya geçtiğini görüyoruz. Sahne çok hızlı geçtiğinden bahsi geçen itici hala gemisinde mi gözükmüyor. Ancak ilk sahnedeki asteroid halkası ve D’Qar arka planda, bu yüzden tüm bunların Direniş kaçışı ile alakalı olduğu söylenebilir.

Genç yüzbaşı “İlk Düzen’i yakacak ateşi körükleyecek kıvılcım biziz” diyor, bunu söylerken nerede olduğunu tahmin etmek güç, ancak arkada Direniş teğmenlerinden Kaydel Ko Connix’in saçı gözüküyor. Poe bu sahnede oldukça ciddi, eğer Leia’nın iyileşme sürecinde Amiral Holdo’nun Direniş’i kendi kontrolü altına alması söylentisi doğru ise Poe’nun bir isyan başlattığına işaret ediyor olabilir. Holdo eğer İlk Düzen’e teslimiyeti savunuyorsa Poe ona karşı harekete geçmiş olabilir.

Artık bir mızrağı olan Yüzbaşı Phasma, elinde bayıltıcı bir baton olan Finn ile yanan enkazların ortasında başa baş kapışıyor. İlk olarak, dövüşlerinin fonu, fragmanın başında Kylo Ren’in baktığı hangarı andırıyor.

İkinci olarak, Finn bir İlk Düzen subay üniforması giyiyor. Söylentilere göre Finn ve mekanikten-bozma-kahraman Rose Tico, kılık değiştirip bir İlk Düzen aracına sızıyorlar. Artık biliyoruz ki Phasma ile burada dövüşüyor.

Daha önce Poe’nun saldırdığını gördüğümüz İlk Düzen destroyeri, Direniş filosunu harap ediyor. Poe’nın X-Wing’ine bağlı olan BB-8 şok içinde başını döndürürken arkasında bir kez daha D’Qar gözüküyor, yani burası muhtemelen Poe’nun gemisindeki iticiyi kullandığı yer.

Sırılsıklam olmuş Luke “Bu düşündüğün şekilde ilerlemeyecek!” diyor, ama kime? Israrla kendisine Jedi öğretilerini öğretmesini ve İlk Düzen ile savaşmaya dönmeyi talep eden Rey buna uygun bir aday olabilir. Uzun süredir ortada dönen diğer bir dedikoduya göre Kylo Ren ve şövalyeleri Ahch-To’yu işgal edip Luke ve Rey ile dövüşecekler, eğer bu dedikodu doğru ise Luke bu sözü Kylo’ya söylüyor olabilir.

Kristalin tilkiler, kapılar kapanırken üsse giriyorlar. Tekrar Crait’teyiz ve burası Leia, Princess of Alderaan romanında bahsi geçen Asi İttifakı üssü. Arka planda Poe’nun daha önce kullandığı kaçış aracına benzer bir araç görülebilir. Kapanan kapılara bakan Leia’ya bakılırsa Raddus gerçekten hasara uğramış, Leia yaralanmış ve Poe da iyileşmesi için onu buraya getirmiş olabilir (Amiral Holdo’nun emirlerine karşı gelerek).

Rey karanlık bir mağarada suya dalıyor, tekrar yüzeye çıktığında karşısında Luke’u buluyor ve çevresel etmenler burayı birkaç sahne önce gördüğümüzü işaret ediyor.

Kılık değiştiren Finn, Stormtrooper’lar eşliğinde ilerliyor ve gizliliği halen ortaya çıkmamış gibi, tekrar aynı hangarı görüyoruz ve bu sefer içerisi İlk Düzen askerleri ile dolu. Burada yeni AT-ST daha iyi gözüküyor, eski AT-ST’ye kıyasla daha kızgın hatlara sahip.

Crait savaşı başlıyor, AT-M6’lar ve TIE’lar Direniş araçlarına ateş açıyorlar. Görünüşe göre bu, filmin en kritik savaşı, daha önceki görsellere göre Poe ve Finn de Direniş araçlarının içindeler.

Ve büyük an. Yüce Lider Snoke’u ilk kez bizzat görüyoruz, “Kaderini yerine getir” diye sesleniyor, ancak öğrencisi Kylo veya işkence ettiği Rey’e sesleniyor olabilir. Rey, burada Güç Uyanıyor’da Takodana’da Kylo Ren’in uyguladığı Güç’ün daha acı vericisine maruz kalıyor gibi gözüküyor. Snoke arkada gözüküyor ve bu olay onun taht odasında gerçekleşiyor, yani Rey Ahch-To’dan dönüşünden sonra Crait savaşı sırasında yakalanmış olabilir.

Fragmanın en son ve en tartışmalı sahnesine geliyoruz, Rey (o sırada kim olduğunu görmediğimiz birine) “Tüm bunlar içinde bana ait olduğum yeri gösterecek birine ihtiyacım var” diyor…

…ve sonrasında Kylo Ren’i elini uzatırken görüyoruz.

Fragmanla ilgili en büyük kafa karışıklığı bu ana odaklandı, çoğu kişi Rey’in karanlık tarafa geçeceğini (ona yol gösterecek birini aradığını) ve Kylo’nun da bu teklife yanıt verdiğini düşündü. Ancak yakından bakılırsa aslında bu ikisi çok akıllıca yerleştirilmiş birbirinden ayrı iki sahne (ışıktan belli oluyor). Rey, Ahch-To’ya indirğinde “direniş” kostümünü giymiş (fragmandaki işkence sahnesinde üzerindeki kostüm farklı), yani büyük ihtimalle burada Luke ile konuşuyor. Kylo sahnesi ise filmin ilerleyen safhalarında gelmeli çünkü yüzündeki yara büyük oranda iyileşmiş ve üzerinde bandaj yok.

Kylo’nun elini kime uzattığı belirsiz. Snoke’a götürülüp işkence görmesi ile sonuçlanacak bir sebepten ötürü elini Rey’e uzatmış olabilir.


Fragmanda yeni karakterlerin gösterilmeyişi dikkat çekiyor (DJ, Rose Tico ve Amiral Holdo gibi). Ayrıca Canto Bight gibi yeni mekanlar da gözükmüyor.

Filmin Türkçe dublaj fragmanında Türkiye gösterim tarihi 13 Aralık Çarşamba olarak duyuruluyor.

Kaynak: io9.gizmodo.com


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.