LucasArts Kapandı!

yazar:

kategori:

Lucasfilm ve ona ait tüm diğer şirketlerin yeni sahibi Disney, LucasArts oyun stüdyosunu kapatıp, yaklaşık 150 çalışanı işten çıkardı ve Star Wars 1313 ile Star Wars: First Assault projelerini iptal etti. Stüdyo kapatılmış olmasına rağmen LucasArts ismi, oyun lisanslama işlerinde kullanılmaya devam edecek. Detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.Disney’in açıklamasına göre mevcut projeler başka yayıncılar veya geliştiriciler ile lisans altında sürdürülebilir, ancak takımlar dağıtıldığı için bu artık oldukça zor gözüküyor.

Disney’in açıklaması şöyle sürüyor:

“Oyun pazarındaki pozisyonumuzu değerlendirmenin ardından, LucasArts’ı geliştirmeci modelinden lisanslama modeline dönüştürmeye karar verdik ve böylelikle firmanın risklerini azaltmayı hedefledik. Bu şekilde daha geniş bir Star Wars oyun yelpazesi oluşturabileceğiz. Bu değişimin bir sonucu olarak firmada bazı işten çıkarmalar oldu. Yeni oyunları geliştiren ekiplerimizi takdir ediyor ve onlarla gurur duyuyoruz.”

Bu gelişme aylar ve haftalar süren dedikoduların doğruluğunu gösteriyor, zira Eylül ayında LucasArts tüm işe alımları durdurmuştu, Şubat’ta ise firmanın parçalanacağı söylentileri çıkmıştı. Ve bugün oyun tarihinin bir mihenk taşı, tarih oldu.

LucasArts, SCUMM oyun motorunu geliştirerek oyun dünyasına kazandırdığı Monkey Island ve Maniac Mansion gibi adventure serileri ile bir dönüm noktası oldu. 90’larda ise Star Wars’a ağırlık veren firma Dark Forces, X-Wing ve Rebel Assault gibi oyunlarla adından söz ettirmeye devam etti, bir yandan da yine büyük beğeni kazanan Full Throttle, Sam & Max, Grim Fandango gibi adventure oyunlarını yarattı. 2000’lerde Star Wars’a daha fazla ağırlık veren firmanın en başarılı oyunları arasında Star Wars: Knights of the Old Republic ve Star Wars: Battlefront vardı. Firmanın dünya çapında başarı gören en son oyunu 2008’de piyasaya sürdüğü Star Wars: The Force Unleashed oldu, ancak bu oyunun devamı bekleneni veremedi. LucasArts’ın yayınladığı son oyun olan Star Wars Kinect ise oldukça eleştirilmişti.

Çocukluk ve gençliğimizin bir parçası olduğun için teşekkürler LucasArts.


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.