Drew Karpyshyn’dan “Darth Revan” Romanı Geliyor!

yazar:

kategori:

Star Wars: The Old Republic ana oyunu aşıp, roman ve çizgiromanlar olarak büyümeye devam ediyor. Del Rey Kitapları, biri “Ölümcül Birlik”, diğeri de “Aldatılmış” olmak üzere şimdiden iki roman yayınladı, ve geçen yıl da yine aynı zaman diliminde geçen üçüncü bir romanın Drew Karpyshyn tarafından yazılacağını duyurdu. Kendisi aynı zamanda Bioware’in baş yazarlarından biri ve Darth Bane roman serisinin yazarı.Artık üçüncü romanın bir adı var: Revan. Bu roman, Knights of the Old Republic’ten sonra Revan’a ne olduğunu açıklamanın yanı sıra, aynı zamanda okuyuculara dönemin Sith İmparatoru’nun nereden geldiğini ve nasıl bu kadar uzun süre hüküm sürebildiğini anlatacak.

Revan kitabının yazarı Drew Karpyshyn ile yapılmış bir röportajın Türkçe tercümesini haberimizin devamında bulabilirsiniz.

En yeni Star Wars romanınızın Revan ile ilgili olduğunu duyurmak size nasıl hissettiriyor?

Öncelikle bu kitap üzerinde çalışmanın benim için ne kadar sevindirici olduğunu belirtmeliyim. KOTOR benim Star Wars dünyasına attığım ilk adımdı, haliyle Revan’ı yazmak benim için köklerime dönmek gibiydi. Aynı zamanda pek çok hayranın da KOTOR’dan sonra Revan’a ne olduğunu öğrenmek için sabırla beklediğini biliyordum — bu bana websitemde en çok sorulan soru. Nihayet hikayesinin anlatılabileceği için seviniyorum, ayrıca bunu benim anlatacak olmam da benim için ayrı bir sevinç.


Kitabın çıkmasına aylar var, yine de kitabın ne kadarlık kısmında Revan’dan bahsedileceğini söyler misiniz?

Kitaba Revan adını verdik çünkü bu onun hikayesi: o kitabın ana karakteri ve okuyucular da kitabın büyük bölümünü onun bakış açısından görecekler. Diğer karakterler de var tabii – bazıları eski, bazıları yeni – ama Revan esas karakter.


KOTOR için önceden hazırlanan materyallerin ne kadarı kitap için kullanılacak? Revan ayrıntıları ile anlatılacak mı, yoksa detaylara sonradan mı girilecek?

KOTOR oyunları ile içli dışlı olan herkes bilir ki Revan için oldukça hassas bir yol izledik: Jedi’dan Sith’e dönmüş bu karakterin efsanesi ve şöhreti iyi oturtulmuştu, fakat oyuncular da aynı zamanda oyunu oynadıkça karakterin farklı yönlerini keşfediyorlardı.

Ancak ana karakteri Revan olan bir roman için bu yöntem işe yaramayacaktı, bu yüzden hem KOTOR oyunlarının esaslarına, hem de Star Wars evrenindeki resmi hikaye akışına odaklandım, Revan’ın erkek olması ve oyunun resmi sonunun aydınlık taraf ile bitmesi gibi.

Fakat bu detayları renklendirerek oyundaki “şablon” halindeki Revan’dan farklı olarak karakterin daha derinlerine inebildim. Zor bir karardı, ama sonuca değdiğini düşünüyorum. Hayranlar KOTOR’dan sonra Revan’a ne olduğunu bilmek istiyor, artık nihayet hikayeyi bilebilecekler.


KOTOR ve KOTOR II’deki diğer karakterlerin hangilerini yeniden görebileceğiz?

Revan’ın hikayesini arkadaşlarından bahsetmeden anlatamazsınız; onlar KOTOR deneyiminin anahtarları ve onlardan söz etmeden devam etmek doğru olmazdı. Tabii ki tamamını romana dahil etmek imkansız, bu hikayenin sürükleyiciliğini götürür, o yüzden KOTOR oyunlarından sonra Revan’a olanlarla doğrudan alakası bulunanları ekledim. Çok fazla bilgi vermek istemiyorum, ama Canderous, T3-M4, Sürgün ve Bastila Shan, romanda en önemli rolleri olan karakterler (tabii bunların yanı sıra SW:TOR’daki bazı önemli karakterler de var).


Revan’ın başından geçen olaylar ne kadarlık bir zaman dilimini kapsıyor? Diğer Star Wars: The Old Republic romanlarının zaman dilimlerinin neresinde bulunuyor?

Hikaye, ilk KOTOR oyununun hemen sonrasında başlıyor ve KOTOR II’nin ötesine devam ediyor — yani yaklaşık 5 yıllık bir dönem. KOTOR II’deki olaylara göndermeler var ama ben daha çok bu iki oyunun öncesine, arasındaki zaman dilimine ve sonrasına odaklandım — hayranların zaten bildiği şeyleri tekrar anlatmak istemedim.KOTOR oyunları ile aynı zaman diliminde geçtiği için SW:TOR romanları bunun yaklaşık 300 yıl sonrasında kalıyor…fakat bu kitaptaki olaylar The Old Republic evrenini doğrudan etkileyecek olaylar içeriyor.


Bioware’de çalışmanın, sizin Star Wars hikayeleri yazmanızda nasıl bir etkisi oldu?

Başlangıçta kitap ve oyun arasında bağlantılar kurmak benim için daha kolay oldu. 20 sayfalık bir özet üzerinde çalışmak yerine, yüzlerce saat üzerinde çalıştığımız bir hikayenin tüm detaylarını bilmek gibi bir avantajım vardı. Bu evrenin bende bıraktığı hissi ve tadı biliyordum, ve tabii oyundan üzerinde oynayabileceğim nüansları da.

KOTOR’un baş yazarı olmak bana Revan ve diğer KOTOR karakterlerini daha iyi anlayabilme şansı sundu. KOTOR çıkmadan yıllar önce bile bunun üzerine düşünüyordum, bu yüzden Revan hakkında aslında herkesten daha fazla kafa yorduğumu söyleyebilirim. Onun hikayesine devam edip edemeyeceğimiz konusunda emin değildim, ama her zaman aklımın bir köşesindeydi, sadece fırsatı bekliyordum.


Revan romanını okuyup, daha sonra Star Wars: The Old Republic oynayanların ne gibi bir avantajı olacak?

Sanıyorum bu roman onlara Sith İmparatoru’nu ve İmparatorluğu daha iyi anlamı fırsatı sunacak. The Old Republic’deki Sith İmparatorluğu, insanların filmde ya da Naga Sadow ve Ludo Kressh’in etkisinin olduğu Büyük Hiperuzay Savaşları’ndaki gördüğü imparatorluklardan çok daha farklı.

Roman ayrıca onlara oyunun arka planı hakkında doğrudan detaylar ve oyundaki deneyimleri için daha fazla derinlik sunacak.


Okurlar sizi Darth Bane romanlarınızdan tanıyorlar. Bane hayranları tanıdık birşeyler görebilecekler mi?

Bane’e ya da onun yaşadığı döneme doğrudan referanslar sunmadım; ne de olsa Revan ondan üçbin küsür yıl önce yaşamıştı. Ayrıca Bane ve Revan’ın kendi hikayelerinin tek başlarına da gayet ön plana çıktığını düşünüyorum. Ama sanıyorum ki hayranlar benim karanlık ve aydınlık tarafa olan karmaşık yaklaşımımı farkedecekler. Bunu hiçbir zaman bir gri tonunda sunmak istemem – bu Star Wars’a özgü değil. Ama Revan her iki yolda da yürüdü, ve her iki tarafın da pozitif ve negatif yanları olduğunu anladı. Bu tarz roman boyunca karakterler üzerinde etkisini gösteriyor, bunu Bane romanında da denemiştim.


Revan romanı bu yıl içinde raflarda olacak.


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.