Michael Jackson’ın Star Wars düşkünlüğü

Geçtiğimiz haftalarda kaybettiğimiz, pop müziğin kralı ve koyu bir bilim kurgu hayranı olan Michael Jackson’ın 80’li yıllarda George Lucas yönetimindeki kısa bir müzikal – bilim kurgu filminde rol aldığını biliyor muydunuz? Dünya çapında ölümünün yası hala tutulmakta olan bu efsane sanatçının, Star Wars evreni ile yollarının bir bakıma kesişmiş olduğu hikayenin detaylarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.
1986 yılında 3 boyutlu bir film-konser olarak George Lucas ve Francis Ford Coppola tarafından hayata geçirilen “Captain EO”, aslında bir Disney atraksiyonuydu ve 1998 yılına dek 700 kişilik Magic Eye salonlarında çeşitli görsel efektler eşliğinde bunu izlemek mümkündü.

80’li yılların ortalarında Disney ve Michael Jackson işbirliği ile bu tip bir eğlence atraksiyonunun yapılmasına karar verildi, ve o yıllarda Steven Spielberg diğer projeleri ile meşgul olduğu için adı geçen isimler arasında George Lucas ve Francis Ford Coppola vardı. Lucas ile Skywalker Ranch’te görüşen Jackson, bu film için “Another part of me” ve “We are here to change the world” parçalarını yazdı.

Filmin senaryosu ise şu şekilde:

Captain EO, şeytani bir kraliçe (Anjelica Huston) tarafından zorbalıkla yönetilen bir gezegene barış getirmeyi amaçlayan genç bir maceraperesttir. Kumandanı Bog, yardımcıları Fuzzball, Geex (üç bacaklı ve iki kafalı bir yaratık), Hooter ve robotik yardımcıları Major ve Minor Domo ile maceraları başlar.

EO nihayet varmak istedikleri istikamete ulaştığında saldırıya uğrar. Düşman ateşini savuşturmayı başarırlar fakat yüzeye çakılırlar. Hooter haritayı yediği için nerede olduklarını bilemezler. Muhafızlar derhal EO’nun gemisinin etrafını sarınca aslında tam olmak istedikleri yerde olduklarını fark ederler. Metalik bir örümceğe benzeyen şeytani kraliçe, EO’yu ağır cezalara mahkum eder.EO özür dileyerek cezasını çekmeden önce bir hediye sunmak istediğini söyler, ve bu hediyeyi yalnızca görmesi değil aynı zamanda dinlemesi de gerekmektedir. Major ve Minor, Hooter ve Geex’in kullandığı gitar ve davullara dönüşürler. Kraliçe olan biteni anlar ve muhafızlarına onları durdurmalarını emreder, ancak EO güçlerini kullanarak muhafızları dansçılara dönüştürür. Kraliçe bu kez daha güçlü korumalar gönderir fakat bu kez Fuzzball’un yardımı ile EO onları da yandaşı haline getirir. Hiç muhafızı kalmayan kraliçe EO tarafından güzel bir kadına, metalik kalesi ise ormanlık bir cennete dönüştürülür. EO’nun görevi başarıyla sonuçlanır.

17 dakika süren ve yaklaşık 30 milyon dolarlık maiyeti ile neredeyse en pahalı film olan yapımın galası 12 Eylül 1986’da Florida’da gerçekleştirildi ve aralarında Jane Fonda, Jack Nicholson, OJ Simpson gibi ünlülerin de yer aldığı 220 ünlü konuk katıldı, fakat Michael orada değildi. Bazıları onun kılık değiştirip aslında gösterime katıldığını söyledi fakat Disney bu durumdan kesinlikle hoşlanmamıştı. İzleyiciler ise filmi beğenmelerine rağmen eleştirmenler Lucas ve Coppola’nın iyi iş çıkarmadığını düşünüyordu. Bazı eleştirmenler, bu yapımın üç “geri dönüş” hikayesini gerçekleştirmek amacıyla ortaya konduğunu savunuyordu; Jackson’ın “Bad” albümü gecikmişti, Lucas’ın son filmleri çok kötüydü (Howard the Duck) ve Coppola da sinema sektöründen yıllardır uzaktaydı.

Captain EO, 1994’de Epcot ve diğer Disney parklarından kaldırıldı, en son 1998’de Disney Resort Paris’de gösterildi. Gösterimden kaldırılma sebebi efektlerinin artık iyice eskimiş olmasıydı, ancak asıl sebep Jackson’ın 1993’deki taciz suçlamalarına adının karışmış olmasıydı.

Filmde Star Wars evreninden pek çok esintiler bulunuyordu, bunlar arasında SW evrenini andıran bir uzay görüntüsü, EO’nun gemisi ile Jabba’nın Mavnası ve Dooku’nun gemisi arasındaki benzerlikler, geminin içindeki ışıklı duvarlar ile Ölüm Yıldızı duvarlarının benzerliği gibi pek çok bağlantı bulunuyordu, öyle ki bir bakışa göre Captain EO’nun bir SW spin-off’u olduğu bile söylenebilir.

Michael Jackson bir Star Wars hayranıydı. Polis onunla ilgili inceleme yaptığı sırasında yatak odasında Star Wars figürleri bulmuştu, Michael’ın “Liberian Girl” klibinde Billy Dee Williams oynamıştı. Spielberg ve Lucas’ın film setlerini ziyaret ederdi, örneğin Indiana Jones ve Son Macera filmini. Hatta Michael, Jar Jar Binks rolünü oynamak istiyordu, konserlerinden birine George Lucas ve Ahmed Best’i davet edip onlarla görüşmüştü.

“La Toya (kız kardeşi) ve ben çok farklıyız, o benim Star Wars’da, Jaws’da veya Close Encounters of the Third Kind’da ne bulduğumu anlamıyor, zevklerimiz birbirinden çok farklı.”

“George Lucas bana dedi ki kızının ilk sözleri ‘Michael Jackson’ mış. Bana bunu söylediğinde kendimi dünyanın tepesinde hissettim.”

– Michael Jackson


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.