Midikloryanlar Gerçek mi?

Birkaç sene önce Avustralya’lı araştırma hekimi Nate Lo, Milan Üniversitesi’ndeki çalışmalarında “Ixodes Ricinus” türündeki Lyme vektörü hakkında çalışmalar yapmıştı. Bu çalışmaları normal sürüyordu, ta ki 16S RNA bulana kadar. Bu genin bulunduğu böcekten bir parça alan takımı, elektro-mikroskobunda gördükleri şeye inanamadılar. Sitoplazmasının dışında mitokondrisinin yaşadığını gördüler. Konuyla ilgili detayları haberin devamında bulabilirsiniz.

“Daha önce böyle birşey görmemiştik.” diyor Sidney’in yağmurlu öğleden sonrasında laptop’unun başında resimlere bakan Lo. “Görünüşe bakılırsa mitokondrisinin içine ve dışına sızan birşey hücreyi yemiş ve halen hayatta olan fakat içi boş bir torba haline gelmiş.”

“Bu ilginç bir gözlem olmuş.” diyor araştırmacı bilim adamı ve aynı zamanda Queenstand Üniversitesi bilim anabilim dalı başkanı Sean O’neil. O’neil, Wolbachia adı verilen bir bakteri türünde yoğun araştırmalar yapmış bir bilim adamıydı, o bile bir hücrenin mithokondriden oluştuğuna inanamıyor. “Bu çok süpriz bir olay, hiç bir bakterinin mitokondrisinin içinde olan bir hücre görmemiştim.”

Bu kişiler gibi diğer bilim adamları da gözlerine ve duyduklarına inanamıyorlar. Ve bunu Star Wars’daki bilimsel öğelerle bağdaştırıyorlar. Bu organizmaları bulan Lo ise durumu şöyle açıklıyor: “Ben de ilk üçlemeyi severdim, fakat böyle midikloryanları göreceğim aklıma gelmezdi.” Onu bir Star Wars fanatiği olarak çağıramazsınız, fakat Lo bu bulduğu organizmaya gerçek hayatta bir isim düşünmeye başlamış. “Bu bir bilim kurgu filmi olabilir, fakat ondan öteye gidemez” diyor Lo.

George Lucas’dan bizzat alınan onay ile bu bakterilere “midikloryan” adı verildi. Bu yılın Mayıs ayında Lo ve asistanları Midikloryanlı Mitokondriler adı altında bir mikrobiyoloji sunumu yapmaya hazırlanıyor.


Yorumlar

Konuyla ilgili görüşünüz nedir?

error: İçeriği kullanma izni için bizimle temasa geçin.